Ημερίδα για την ανάδειξη της ενάλιας αρχαιολογικής κληρονομιάς

enalia klironomia

enalia klironomia

Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου και ώρα 10.00′ το πρωί θα πραγματοποιηθεί στη Μονεμβάσια ημερίδα με θέμα «Προστασία, δυνατότητες και προοπτικές ανάδειξης της ενάλιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Λακωνίας».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το δήμο Μονεμβασίας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ. Σκοπός της είναι η προβολή της μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας των βυθισμένων αρχαίων πολιτειών Πλύτρας και Παυλοπετρίου, ώστε να αναδειχθεί και ταυτόχρονα να προστατευθεί ο λακωνικός αρχαιολογικός πλούτος, να προωθηθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να αξιοποιηθούν νέες επιχειρηματικές ιδέες και αναπτυχθεί τουριστικά και οικονομικά η ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, βασικός στόχος της ημερίδας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας για την καθιέρωση ενός ετήσιου θερινού σχολείου (summer school) υποθαλάσσιας αρχαιολογίας, για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και άλλων φορέων. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ημερίδας θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν πιθανές κοινές πρωτοβουλίες και μελλοντικές δράσεις στο καινούργιο περιβάλλον που θα διαμορφώσει η νέα προγραμματική περίοδος, καθώς επίσης η δυνατότητα ένταξης των δράσεων σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν οι ομιλητές κ.κ.:

Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, απερχόμενη πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής,

Ιωάννης Λυριτζής, καθηγητής Αρχαιοµετρίας τµήµατος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου

Εύα Πασακαλίδου, στέλεχος Δ/νσης Τομεακών Δραστηριοτήτων της ΑΜΒΙΟ ΑΕ, MSc ωκεανολόγος – περιβαλλοντολόγος,

Φίλιππος Πετρίδης, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος ΑΜΒΙΟ ΑΕ, MSc περιβαλλοντολόγος – ιχθυολόγος

Θα ακολουθήσει παρουσίαση του έργου «Μουσείο προβολής και ανάδειξης της ναυτικής παράδοσης στη Νεάπολη Λακωνίας», καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ του BBC «City Beneath the Waves: Pavlopetri».

Η ημερίδα θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο «Lazareto».