Ημερίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας από την ελονοσία

elonosia

elonosia

Με την παρουσία του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου και τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων και εκπρόσωπων δημόσιων φορέων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στο δημαρχείο Σκάλας η ημερίδα με θέμα «Δράσεις για την ελονοσία στον Δήμο Ευρώτα».

Προλογίζοντας, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Γρυπιώτης ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν συμβάλει στην υλοποίηση του προγράμματος για την ελονοσία. Ο κ. Γιαννόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική και πολιτισμική σημασία του λακωνικού τόπου, συνεχάρη τον δήμο Ευρώτα για το έργο του στον τομέα της δημόσιας υγείας και δεσμεύτηκε για την αμέριστη βοήθειά του στο μέλλον. Κατόπιν τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας κ. Μαρία Τσιρώνη, η οποία έκανε λόγο για μία πρωτοφανή «διαπολιτισμική συνεργασία» στο σχέδιο δράσης που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και τόνισε την πρόθεση όλων να συνεχιστεί. Στη συνέχεια η γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αγορίτσα Μπάκα παρουσίασε το πλαίσιο δράσης που ακολουθήθηκε από το 2011 έως σήμερα για την καταπολέμηση της νόσου, ενώ ο ερευνητής εντομολόγος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου κ. Αντώνης Μιχαηλάκης προέβη σε εκτενή επιστημονική ανάλυση για την ελονοσία και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την εξαλείψουμε. Τη συζήτηση έκλεισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα προστασίας της δημόσιας υγείας παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και την έλλειψη δομών. Στη διάρκεια της ημερίδας σημαντικές ήταν εξάλλου οι παρεμβάσεις του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου.

Το σύνολο των ομιλητών και παρευρισκομένων συμφώνησε ότι η συνεργασία όλων καθόρισε την επιτυχία και αποτελεσματικότητα των δράσεων για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος ανήγγειλε τη συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ με το δήμο Ευρώτα, γεγονός που εξασφαλίζει την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας.