Ημερίδα για το Γεφύρι του Κόπανου

Gefyri Kopanou

Gefyri Kopanou

Επιστημονική ημερίδα για το Γεφύρι του Κόπανου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά, με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού γεφυριού του Ευρώτα. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» του πνευματικού κέντρου δήμου Σπάρτης (ισόγειο δημόσιας βιβλιοθήκης), αύριο Σάββατο 7 Νοεμβρίου και ώρα 18.00΄.

Στην ημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί και μέλη φορέων που έχουν ασχοληθεί τόσο με το ίδιο το γεφύρι όσο και με την τέχνη της γεφυροποιίας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα συγκεκριμένα έχει ως εξής:

«Το Γεφύρι του Κόπανου: ιστορικά συμφραζόμενα» – Ιωάννης Πίκουλας, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ)

«Το Γεφύρι του Ευρώτα μέσα από τα μάτια των περιηγητών του» – Παρασκευάς Ματάλας, ιστορικός

«Δύο ιστορικά γεγονότα από τα χρόνια της εθνεγερσίας» – Μεταξία Παπαποστόλου, διευθύντρια 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος»

«Πετρογέφυρα: Η περίπτωση της Πελοποννήσου και φορείς μελέτης τους» – Θοδωρής Χαμάκος, γενικός γραμματέας Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών (ΚΕΜΕΠΕΓ), ιδρυτής Αρχείου Γεφυριών Πελοποννήσου (ΑΓΠ), οικονομολόγος

«Γεφύρι Κόπανου – Γεφύρι Πλάκας: Η κατάρρευση δύο πέτρινων γεφυριών με 100 χρόνια διαφορά. Σύγκριση και συμπεράσματα» – Μαρία Μπαλοδήμου, MSc αρχιτέκτων – μηχανικός, υποψήφια δρ ΕΜΠ

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά και η σχέση του με το Γεφύρι του Κόπανου» – Νίκος Ι. Καρμοίρης, ιστορικός, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά.

Την παρουσίαση και το συντονισμό της ημερίδας έχει αναλάβει η Νίκη Κουλογεωργίου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά.

Στην είσοδο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, γκραβούρας και αρχειακού υλικού με τον τίτλο «Το Γεφύρι στο χαρτί», η οποία θα παραμείνει στο χώρο της βιβλιοθήκης έως και την Παρασκευή 13/11.

Τέλος, σημειώνεται πως την επομένη της ημερίδας, Κυριακή 8 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο χώρο του Γεφυριού του Κόπανου. Σημείο και ώρα συνάντησης έχουν ορισθεί η πλατεία του Καραβά στις 10.30΄ και ώρα αναχώρησης στις 11.00΄.

Συνδιοργανώτρια της παράλληλης έκθεσης είναι η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.