Ημερίδα στους Μολάους από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

sxoleio deyteris eykairias

sxoleio deyteris eykairias

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στους Μολάους ημερίδα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σπάρτης.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Θεόφιλος Κουμουτζής μίλησε για το θεσμό των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των δυο σχεδίων δράσεων (projects) του ΣΔΕ Σπάρτης με τίτλο “Αρχαία Σπάρτη, ιστορία και πολιτισμός” και του Παραρτήματος Μολάων με τίτλο “Επιχειρηματικότητα και τοπική αυτοδιοίκηση”. Στη συνέχεια η ψυχολόγος κ. Σοφία Μπελεγρή μίλησε για το ρόλο του σύμβουλου ψυχολόγου στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Ο σύλλογος των εκπαιδευτών εκφράζει ευχαριστίες στο διευθυντή του ΣΔΕ Σπάρτης κ. Κουμουτζή και στη διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Μολάων κ. Ολυμπία Λαμπούση για την αγαστή συνεργασία κατά το τρέχον εκπαιδευτικό έτος. Επίσης, ευχαριστίες οφείλονται στο δήμο Μονεμβασίας και ιδιαιτέρως στον κ. Ιωάννη Κολλιάκο για την προσφορά, από το προηγούμενο έτος, υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Επιπλέον, θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στον πρόεδρο Πακίων κ. Μιχάλη Καρούνη, ο οποίος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στήριξε αφιλοκερδώς την εκδήλωση, με τη διάθεση ηχητικού εξοπλισμού και μουσικού προγράμματος. Συγχαρητήρια εκφράζονται στους αποφοίτους για την πρωτοποριακή και υπεύθυνη στάση τους, η οποία αποτελεί εγγύηση για το καλύτερο μέλλον της τοπικής κοινωνίας.

Το Παράρτημα των Μολάων λειτουργεί από το έτος 2009, χάρη στη δραστηριοποίηση και το ενδιαφέρον για μάθηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης που εκπροσωπούν το θεσμό, καθώς και του κ. Κουμουτζή.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας συνιστά καινοτόμο εκπαιδευτικό φορέα του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με σκοπό την καλλιέργεια της ανθρώπινης προσωπικότητας, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προώθηση στην απασχόληση, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής. Απευθύνεται σε ενήλικες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο, λύκειο) και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δημοτικού. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με συνολική διάρκεια 18 μήνες (δύο εκπαιδευτικά έτη), περιλαμβάνει κύκλο μαθημάτων γενικής παιδείας, ελληνική και αγγλική γλώσσα, μαθηματικά, πληροφορική, κοινωνική και περιβαλλοντική εκπαίδευση, φυσικές επιστήμες, πολιτισμική – αισθητική αγωγή και συμβουλευτική σταδιοδρομίας.

Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες (17.00΄ έως 21.00′) από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η διδασκαλία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις προσδοκίες των εκπαιδευομένων. Η επιτυχής παρακολούθηση οδηγεί στην απόκτηση τίτλου ισότιμου με απολυτήριο γυμνασίου από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επιτρέπει τη συνέχιση των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο ή τη διεκδίκηση εργασίας με ευνοϊκότερους όρους.