ΗΠΑ – ΕΕ: Καταργούνται οι δασμοί στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων;

ladi

ladi

Μεγάλους κινδύνους για τα ελληνικά συμφέροντα “βλέπουν” δεκαεννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την επικείμενη συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Η συμφωνία προβλέπεται να καλύψει διάφορους τομείς του εμπορίου, όπως το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών, τις επενδύσεις, τις δημόσιες συμβάσεις, το τραπεζικό σύστημα, το διαδίκτυο, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και την επίλυση εμπορικών διαφορών.

Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν στις 3/4, οι βουλευτές εκτιμούν πως “η συμφωνία θα υποκαταστήσει την εθνική νομοθεσία που ισχύει στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, και κάθε ευρωπαϊκό κράτος θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές.

H πληροφόρηση στα ζητήματα της συμφωνίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, είναι όμως γνωστή η επιδίωξη των ΗΠΑ για την κατάργηση των δασμών στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Αυτό, αν συμφωνηθεί, θα έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τα εθνικά αγροτικά μας προϊόντα και ιδιαίτερα για το ελαιόλαδο, καθώς οι αμερικανικές εξαγωγές ελαιολάδου στην ΕΕ δασμολογούνται με 1.680 δολάρια/τόνο, ενώ οι ευρωπαϊκές εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ μόνο με 34 δολάρια/τόνο”.

Για το λόγο αυτό η αξιωματική αντιπολιτευση ζήτησε να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς (Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης) εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών όσον αφορά στην απαίτηση των ΗΠΑ για κατάργηση των δασμών για τα αγροτικά προϊόντα μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση με την ιδιότητα της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να προστατευτούν τα αγροτικά ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την επικείμενη συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης.