Η ανακύκλωση της “ανακύκλωσης”

anakyklosi - mple kados

anakyklosi - mple kados

του Βαγγέλη Μητράκου

________________________________________________________________________________

Ποιες αλλαγές έχει κάνει (ή σκοπεύει να κάνει) ο δήμος Σπάρτης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δε γνωρίζω επακριβώς! Εκείνο όμως που διαπιστώνεται ξεκάθαρα εδώ και μερικούς μήνες είναι πως οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης παραμένουν διαρκώς ξεχειλισμένοι επί πολλές μέρες (μερικοί κι επί εβδομάδες).

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και εικόνα, η οποία αφορά έναν πολύ ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αυτόν της ανακύκλωσης, δημιουργεί ρύπανση στους περιβάλλοντες χώρους, δυσχεραίνει απελπιστικά και αποδυναμώνει την προσπάθεια των πολιτών να συμμετέχουν -έστω και στοιχειωδώς- στην ανακύκλωση, αμαυρώνει την εικόνα της Σπάρτης ως σύγχρονης πόλης και «συκοφαντεί» την ίδια την ιδέα και την οικολογική σημασία της ανακύκλωσης στη συνείδηση των πολιτών!

Οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία, ο δήμος Σπάρτης πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες για τις αιτίες του προβλήματος και να παρέμβει δραστικά, ώστε να σταματήσει αμέσως το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, το οποίο μας προσβάλλει ως κοινωνία και ως δήμο!

Παράλληλα με το πρόβλημα της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών παρουσιάστηκε και το άλλο φαινόμενο, να έχουν «χάσει» πολλοί μπλε κάδοι τα καπάκια τους και να παραμένουν διαρκώς ανοιχτοί!

Ο δήμος Σπάρτης οφείλει να δώσει και γι’ αυτό μιαν ακόμα εξήγηση – απάντηση:

Ποιοι, δηλαδή, και γιατί, αφαιρούν τα καπάκια από τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης και πώς συμβαίνει η έναρξη του φαινομένου αυτού να συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του προβλήματος αποκομιδής των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων!

Αναμένονται απαντήσεις!