Η ΑΝ.Α.Σ.Α. για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

ximika

ximika

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση του Δήμου Σπάρτης με αφορμή το πρωτοφανές πείραμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας που συντελείται εν πλω στην κλειστή μεσογειακή θάλασσα, ανοικτά των κρητικών αλλά και των λακωνικών ακτών.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και αντίθεσή της στη συγκεκριμένη εξέλιξη, αναφέρει πως “οι ειδικοί επιστήμονες με ανακοινώσεις τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ατυχήματος με ανυπολόγιστες συνέπειες. Έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις τόσο για την επιλογή της θέσης όσο και για τη μέθοδο, αλλά και τα υπολείμματα, τα οποία παραμένουν τοξικά και είναι μάλιστα πολλαπλάσια σε όγκο από τα προς καταστροφή αρχικά τοξικά στοιχεία. Για δε τα τοξικά υπολείμματα υπάρχει ο φόβος ότι θα ποντιστούν στην τάφρο της ανατολικής Μεσογείου, που βρίσκεται στην περιοχή.

Οι κίνδυνοι για την περιοχή είναι πολλοί. Έχουν να κάνουν τόσο με την ασφάλεια των κατοίκων των παραμεσόγειων περιοχών όσο και με οικολογικούς και οικονομικούς παράγοντες για την περιοχή.

Κινδυνεύει άμεσα το θαλάσσιο οικοσύστημα της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Κινδυνεύει η θαλάσσια αλιεία και η οικονομία των παράκτιων περιοχών.

Σε κίνδυνο βρίσκεται ακόμα και η οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό.

Πιστεύουμε ότι η ευθύνη για την καταστροφή των χημικών όπλων βαρύνει ακέραια τις χώρες που παράγουν και προμηθεύουν τις πρόδρομες ουσίες (πρώτες ύλες) και πρέπει αυτές να επωμιστούν το βάρος της καταστροφής τους“.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α. συνεχίζει καταγγέλλοντας το γεγονός και ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει “για ποιο λόγο αποδέχθηκε την πραγματοποίηση αυτής της επικίνδυνης διαδικασίας στην εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή περιοχή, τι κάνει για να αποτραπούν οι πιθανοί κίνδυνοι και ποια διπλωματικά ή άλλα μέσα έχει χρησιμοποιήσει ή πρόκειται -έστω και τώρα- να χρησιμοποιήσει για αυτό το σκοπό“. Καλεί επίσης τα κόμματα αλλά και τις τοπικές αρχές (βουλευτές Λακωνίας, αντιπεριφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους ΠΕ Λακωνίας, τις δημοτικές αρχές) να πάρουν θέση και να μεταφέρουν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην υλοποιούμενη διαδικασία.

Εκφράζει τέλος η ΑΝ.Α.Σ.Α. την υποστήριξή της σε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη Λακωνία, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες μεσογειακές χώρες, και καλεί κάθε ευαισθητοποιημένο συλλογικό φορέα ή πολίτη να ενισχύσει την “Ανοιχτή Πρωτοβουλία Σπάρτης Κατά των Χημικών Όπλων”.