“Η αξία του μητρικού θηλασμού”

Το παιδί μου δεν μιλάει καθαρά, φοράει σιδεράκια, παρουσιάζει οδοντικές ανωμαλίες.

Θήλασες;

Πώς μπορεί να συνδέεται ο μητρικός θηλασμός με τη γλωσσική εξέλιξη του παιδιού;
Με ποιον τρόπο οι πιπίλες και τα μπιμπερό εμποδίζουν την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων και δημιουργούν ανωμαλίες στη στοματική κοιλότητα;
Οι τελευταίες έρευνες που σχετίζονται με τα ποσοστά ελληνίδων γυναικώνpapadopoulou-nikoletta που θηλάζουν τα παιδιά τους μετά την έξοδο από το μαιευτήριο είναι δραματικές! Επίσης συγκλονίζει τόσο η άγνοια των μαμάδων για τα οφέλη και την αναγκαιότητα του μητρικού θηλασμού όσο και τα ταμπού και οι προκαταλήψεις για αυτό το μοναδικό δώρο ζωής!

Ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το παιδί πρέπει να θηλάσει τουλάχιστον μέχρι το πρώτο έτος, περισσότερο από το 88% των γυναικών σταματούν τον θηλασμό πριν το μωρό σαραντίσει.
Ο μητρικός θηλασμός είναι ο μόνος φυσιολογικός τρόπος για να σιτιστούν τα βρέφη, και το μητρικό γάλα είναι το μοναδικό που συμβάλλει στη διαδικασία της μυελινοποίησης του εγκεφάλου. Η μυελινοποίηση συντελεί στη ραγδαία ψυχοκινητική, νοητική και γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού!

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως μια γυναίκα υποσιτισμένη σε μια υποανάπτυκτη χώρα διαθέτει το καλύτερο και θρεπτικότερο γάλα που θα μπορούσε να βγει στην αγορά! Πόσο μάλλον μιας υγιούς και σωστά φροντισμένης γυναίκας (μιας μέσης γυναίκας στον κόσμο δηλαδή)!

Πρόσφατα, μελέτες βιολόγων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βρέφη που θηλάζονται από το στήθος της μητέρας από τη στιγμή της γέννησής τους, αρχίζουν να μιλούν νωρίτερα και μαθαίνουν καλύτερα να διαβάζουν και να γράφουν στην ηλικία των έξι χρόνων απ’ ό,τι τα παιδιά που δεν θήλασαν.

Ο θηλασμός αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη άσκηση για όλο το κεφάλι, και προκαλεί την εξάσκηση και τον συγχρονισμό όλων των μυών του βρέφους (χείλη, γλώσσα, παρειές κλπ). Έτσι λοιπόν στο στάδιο αυτό τα όργανα της σίτισης, που είναι τα ίδια με εκείνα της φώνησης και της ομιλίας, ενεργοποιούνται και προετοιμάζονται για τον μηχανισμό της ομιλίας.

Ένα παιδί που θηλάζει καταφέρνει να εγκαταστήσει τη ρινική αναπνοή, σε αντίθεση με τα παιδιά που δεν θήλασαν, τα οποία αναπνέουν από το στόμα. Αξίζει να αναφερθεί πως τα παιδιά που αναπνέουν συστηματικά και χρόνια από το στόμα παρουσιάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • μακρύ και στενό πρόσωπο
  • μακρύ και στενό στόμα
  • στενή γνάθο (σαγόνι και πηγούνι)
  • στενή και ψηλή υπερώα
  • ανώμαλη οδοντική σύγκλειση
  • λανθασμένη θέση της γλώσσας (πρόσθια θέση της γλώσσας)
  • στενό και αδύναμο άνω χείλος
  • “σαρκώδες” κάτω χείλος
  • στενή ή πεπλατυσμένη μύτη με μικρούς και μη ανεπτυγμένους επαρκώς ρώθωνες.

Γιατί ένα βρέφος δεν πρέπει να σιτίζεται με το μπιμπερό;
Το μπιμπερό, σε αντίθεση με το στήθος της μητέρας, δίνει πάντα σταθερή ποσότητα γάλακτος, δεν ασκεί αρνητική πίεση και το γάλα κυλάει ακόμα και αν το παιδί δεν “τραβάει” τη θηλή του μπιμπερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να πίνει παθητικά χωρίς να προσπαθεί, να αποδυναμώνει, να τοποθετεί σε λάθος θέση τη γλώσσα για να ελέγξει τη ροή του γάλακτος, να εξασκεί τη στοματική αντί για τη ρινική αναπνοή και γενικότερα να μην απολαμβάνει τη λήψη της τροφής του.
Επιπρόσθετα η θηλή του μπιμπερό δεν έχει καμία σχέση στη μορφή με τη θηλή του στήθους. Η θηλή του μπιμπερό είναι μεγάλη για το στόμα του βρέφους και αναγκάζει τη μη σύγκλιση των χειλιών του, εμποδίζει την κίνηση της γλώσσας και οδηγεί την κάτω γνάθο σε λάθος θέση.

Με τον καιρό, και με την είσοδο και της πιπίλας στο στόμα του παιδιού, επηρεάζεται η φυσιολογία του στόματος, που οδηγεί σε γενικότερες δομικές ανωμαλίες, κακή εικόνα του παιδιού και πάρα πολλά προβλήματα από την τοποθέτηση υποστηρικτικών συσκευών στα δόντια (πχ σιδεράκια), κακή σίτιση, διαταραχές στην άρθρωση του παιδιού κλπ.

Τέλος, ένα παιδί που θηλάζει είναι χορτασμένο όχι μόνο από τροφή αλλά και «νευρολογικά χορτασμένο». Έτσι ποτέ δεν θα θελήσει υποκατάστατα του θηλασμού. Ούτε τις πιπίλες ούτε θα επιδιώκει να βάζει το δάκτυλο στο στόμα του και να “θηλάζει”!

«Αν και ο θηλασμός μπορεί να μην φαίνεται η σωστή επιλογή για κάθε μητέρα, εντούτοις είναι πάντα η σωστή επιλογή για κάθε μωρό»!

Νικολέττα Παπαδοπούλου, λογοθεραπεύτρια

 

Επικοινωνία με το Κέντρο “Νόησις”

Τ. 2731 0 20793      Κ. 6979 994061
Κέντρο “Νόησις” Σπάρτης: Αρχιδάμου 95
Κέντρο “Νόησις” Γυθείου: Ορέστου & Μικράς Ασίας
e-mail: info@kentronoisis.gr
www.kentronoisis.gr