Η απάντηση Δούκα στο αίτημα Παναρίτη για απαλλαγή δημοτικών τελών στις πληττόμενες επιχειρήσεις

louketo

Με επιστολή που απέστειλε προ ημερών προς τους δημάρχους του νομού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης ζητούσε την απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και των ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων) από τις επιχειρήσεις.

Στην παρακάτω απάντηση προχώρησε ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας σχετικά με το αίτημα του κ. Παναρίτη:

“Αγαπητέ πρόεδρε,

Αν και θεωρώ ότι οι συνεργάτες και συνομιλητές σου θα έπρεπε να σε είχαν ενημερώσει για τις παρακάτω ενέργειές μας (οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί άλλωστε), επαναλαμβάνουμε ότι ήδη έχουν εκδοθεί οι παρακάτω αποφάσεις του δημοτικού μας δυμβουλίου:

1. Απόφαση ΔΣ 58/ 20-03-2020 (ΑΔΑ 6ΕΕΖΩ1Ν-5ΜΩ) με την οποία εγκρίθηκε μείωση κατά 34% των τελών κοινοχρήστων χώρων και πλατειών, για όλες τις κοινότητες.

2. Απόφαση ΔΣ 70/22-4-2020 (ΑΔΑ Ψ4ΑΦΩ1Ν-2Ν6) με την οποία εγκρίθηκε η πλήρης απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, όλων των επιχειρήσεων με τους συγκεκριμένους ΚΑΔ, που περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού.

3. Απόφαση 143/02-06-2020 οικονομικής επιτροπής (ΑΔΑ ΩΥ70Ω1Ν-ΘΨΟ) με την οποία καθορίστηκε μείωση κατά 50% των τελών για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων.

Οι παραπάνω μειώσεις και απαλλαγές από τα τέλη, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν μεγάλες μειώσεις στα έσοδα του δήμου.

4. Ενώ ο δήμος καλείται να υλοποιήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων ηλεκτροφωτισμού της τελευταίας δεκαπενταετίας, ικανοποιώντας ένα πάγιο και επίμονο αίτημα των δημοτών, η δημοτική αρχή, εισηγήθηκε:

1. Να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας, και να παραμείνουν αυτά στα επίπεδα της περσινής χρονιάς (παρά τις αυξημένες ανάγκες που υφίστανται στο δήμο μας),

2. Να διατηρηθεί η έκπτωση του 50% για τους ΑΜΕΑ, τους πολύτεκνους και τους άπορους συνδημότες μας.

Η δημοτική αρχή, θεωρεί χρέος της να διαχειριστεί τα οικονομικά θέματα του δήμου με σύνεση και χωρίς παρορμητισμούς και λαϊκισμούς που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα του δήμου και που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδα και τρόικες!

Είμαι βέβαιος πως και εσείς θα έχετε τις ίδιες σκέψεις όταν αποφασίσετε μειώσεις στις συνδρομές των μελών σας!”.