Η απάντηση Καμμένου για τα κέντρα νεοσυλλέκτων – Δαβάκης: “Να ενημερώσει αναλυτικά τη Βουλή”

Ελλιπή χαρακτήρισε ο βουλευτής και π. υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης τη νέα απάντηση που έλαβε από τον Πάνο Καμμένο στην πρόσφατη ερώτησή του σχετικά με το ΚΕΕΜ και τις επικείμενες αλλαγές στο σύστημα κατάταξης νεοσυλλέκτων στις ένοπλες δυνάμεις. Γι’ αυτό και καλεί τον υπουργό να παρουσιάσει αναλυτικά στη βουλή τον σχεδιασμό του υπουργείου και το σκεπτικό πίσω από αυτόν.

Στη σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στα μέσα Ιανουαρίου, ο κ. Δαβάκης είχε αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα της αλλαγής του τρόπου κατάταξης νεοσυλλέκτων οπλιτών και ρωτούσε τον κ. Καμμένο ποια θα ήταν τα αναμενόμενα οφέλη από τη συγκεκριμένη απόφαση. Είχε επίσης εκτιμήσει ότι μοναδικό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων αλλαγών, εκτός του κόστους που συνεπάγεται για τις ένοπλες δυνάμεις, θα ήταν και η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των περιοχών που μέχρι τώρα φιλοξενούσαν τα υπό κατάργηση κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, τα οποία μεταξύ άλλων διέθεταν τα κατάλληλα μέσα για την υποδοχή και εκπαίδευση των νέων οπλιτών.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης θεωρεί ότι ο υπουργός “αναπαράγει ατεκμηρίωτα επιχειρήματα σχετικά με τα αναμενόμενα οφέλη των ρυθμίσεων αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις” και “εν αντιθέσει με τα όσα διαδίδονται από βουλευτές της συμπολίτευσης, η απάντηση του κ. Καμμένου δεν περιέχει καμία ουσιαστική αναφορά σε υπάρχοντα σχεδιασμό για τα στρατόπεδα και, όπως αναφέρεται ρητώς στο κείμενο της απάντησης, δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις…”.

Η πλήρης απάντηση απάντηση Καμμένου στην ερώτηση Δαβάκη

Σε απάντηση της (α) σχετικής ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης με θέμα «Αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Καταρχήν σας υπενθυμίζω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναλύθηκε με ουσιαστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της (β) σχετικής επικαίρου ερώτησης την οποία είχατε καταθέσει, στα πρακτικά της οποίας επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω, καθώς τα διαλαμβανόμενα τόσο στην πρωτολογία μου όσο και στη δευτερολογία μου ισχύουν απολύτως.

Σε κάθε περίπτωση σας επαναλαμβάνω ότι η αναδιοργάνωση του συστήματος κατάταξης των νεοσυλλέκτων οπλιτών εντάσσεται στη γενικότερη εν εξελίξει διαδικασία βελτιστοποίησης της λειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων (ΕΔ), διασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων και πλήρη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, μέσων και υποδομών.

Υπό το πρίσμα αυτό, η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων οπλιτών θα πραγματοποιείται στις μονάδες εκστρατείας, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη ενσωμάτωσή τους σε αυτές, την αύξηση της επάνδρωσης των μονάδων και τη βελτίωση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, με εφαρμογή από τη 2018 Β΄ ΕΣΣΟ (Μάρτιος 2018).

Ειδικότερα αναφορικά με τη χρήση του στρατοπέδου «Κωνσταντίνος Δαβάκης», όπως και των λοιπών υποδομών του στρατού ξηράς στις οποίες αναφέρεστε, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης των ΕΔ, η οποία μελετάται την παρούσα περίοδο, χωρίς επαναλαμβάνω να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Τέλος σας διαβεβαιώ ότι οι προτάσεις του ΓΕΣ, οι οποίες αξιολογούνται από το ΥΠΕΘΑ, βασίζονται στην εξέταση της επιχειρησιακής βελτίωσης της λειτουργίας του στρατού ξηράς, συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων, με βασική όμως προτεραιότητα την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη δραστική ενίσχυση των σχηματισμών και των μονάδων της παραμεθορίου”.