Η απάντηση Τζανετέα στην επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας

Τι απαντά η αντιπεριφερειάρχης στην επιστολή των βιοκαλλιεργητών:

“Σε απάντηση της από 10/6/2018 επιστολής σας, σας ενημερώνουμε ότι σας είχαμε αποστείλει την 1/6/2018 την πρόσκληση για τη σύσκεψη «Αγροτικός Τομέας στη Λακωνία – Προβλήματα και προοπτικές» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση enosibiolak@gmail.com. Επίσης θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η σύσκεψη ήταν ανοικτή για όλους και για αυτό το λόγο δημοσιοποιήθηκε και στα μέσα ενημέρωσης Λακωνίας και Πελοποννήσου, ώστε να ενημερωθεί και να μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος.

Στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας θεωρούσαμε δεδομένη την παρουσία σας στη σύσκεψη, καθώς η Λακωνία ανήκει στους κορυφαίους νομούς στη χώρα μας παραγωγής βιολογικών προϊόντων και στόχος της σύσκεψης μεταξύ άλλων ήταν να αναδειχτούν τα προβλήματα κάθε κλάδου που ασχολείται με τον αγροτικό τομέα, ώστε να αναλυθούν και να προταθούν λύσεις.

Όσον αφορά τα όσα επισημαίνετε στην επιστολή σας, να σας ενημερώσουμε ότι η εξέλιξη της βιολογικής καλλιέργειας συνδέεται άμεσα με τα επιδοτούμενα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την τελευταία ένταξη στο μέτρο 11 (με το κριτήριο Natura), υπεβλήθησαν 1.293 αιτήσεις στη Λακωνία και εγκρίθηκαν μόνο 138. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη Λακωνία δεν υπάρχουν πολλές περιοχές χαρακτηρισμένες Natura. Με το κριτήριο αυτό μπήκαν στο πρόγραμμα κάποιοι νομοί που ποτέ δεν είχαν ενδιαφερθεί στο παρελθόν να παράγουν βιολογικά προϊόντα. Αποτέλεσμα είναι ότι εκατοντάδες γεωργικές εκμεταλλεύσεις με υποδομές, με συσσωρευμένη εμπειρία στην περιφερειακή ενότητα δεν εντάχθηκαν στο μέτρο 11 του ΥΠΑΑΤ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσκολιών στη διατήρηση σε πρώτο βαθμό και μετέπειτα στην εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στη Λακωνία.

Δεδομένου ότι στην ΠΕ Λακωνίας οι ενταγμένοι βιοκαλλιεργητές στο μέτρο 2.1.4 «Αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» αποτελούν περίπου το 40% του συνόλου ενταγμένων σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι φυσικό να υπάρχει μια διαφορά στο χρόνο πληρωμής σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου. Επιπλέον είναι γεγονός ότι υπάρχει αναντιστοιχία σε επίπεδο ΠΕ ενταγμένων δικαιούχων στο Μέτρο με τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Πελοποννήσου.

Όσον αφορά τις πληρωμές των ενστάσεων 2015 και των υπολοίπων ανειλημμένων υποχρεώσεων για τα προηγούμενα έτη, δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άρα είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν οι αντίστοιχες πληρωμές. Τέλος, οι διοικητικοί έλεγχοι για το έτος 2016 έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό και θα ολοκληρωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα”.