Η απάντηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για το αλιευτικό καταφύγιο των Βελανιδίων

Απάντηση στο αίτημα του Συνδέσμου Βελανιδιωτών “Η Μυρτιδιώτισσα” σχετικά με την ενημέρωση για την έναρξη εργασιών ενίσχυσης/θωράκισης του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων έδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας Χαράλαμπος Κουτσονικολής. Όπως αναφέρει:

“Φορέας υλοποίησης του ανωτέρω έργου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου/Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Μελετών ΠΕ Λακωνίας.

Σε συνεχείς επαφές με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, μας διαβεβαίωναν και εμάς, αρχικά ότι τα έργα θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα, κάτι που δεν έγινε. Στην τελευταία επικοινωνία μαζί τους και συγκεκριμένα την 10/06/2019 μάς είπαν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν σε 15 ημέρες.

Η υπηρεσία μας τους τόνισε ότι και εμείς αλλά και οι κάτοικοι και επισκέπτες των Βελανιδίων είναι αντίθετοι με έναρξη εργασιών πάνω στην καλοκαιρινή περίοδο. Τους υπενθυμίσαμε επίσης τις συνέπειες που υπέστησαν οι παραθεριστές το καλοκαίρι του 2018 με την παραμονή του πλωτού γερανού στο καταφύγιο.

Όσον αφορά στην παραμονή του πλωτού γερανού το περσινό καλοκαίρι, έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι επιτράπηκε ο κατάπλους του καταφύγιο διότι μας διαβεβαίωσαν ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν άμεσα, διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι δεν είχαν τις απαιτούμενες άδειες για την έναρξη των εργασιών και με ενέργειες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μονεμβασίας αδειοδοτήθηκαν οι εργασίες πολύ σύντομα και συγκεκριμένα την 20/09/2018. Πάλι μας διαβεβαίωσε η Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕ Λακωνίας αλλά και ο ανάδοχος ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες αμέσως προκειμένου να προλάβουμε το χειμώνα και να προστατεύσουμε από πιθανή ζημιά το αλιευτικό καταφύγιο. Όπως διαπιστώσατε και εσείς, τίποτα δεν έγινε τους χειμερινούς μήνες, που παρόλο τις σχετικά καλές καιρικές συνθήκες όπου θα μπορούσαν να είχαν εργαστεί μέχρι και τον Νοέμβριο.

Πιστεύουμε ότι καταλαβαίνετε την αγωνία μας για την ολοκλήρωση των εργασιών του αλιευτικού καταφυγίου και τις προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά μας. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε την κατ’ επανάληψη ταλαιπωρία των κατοίκων και παραθεριστών των Βελανιδίων, κάτι που τονίζουμε επανειλημμένα στον φορέα υλοποίησης του έργου.

Όσον αφορά για την καθαριότητα του χώρου του καταφυγίου, όπου είμαστε φορέας διοίκησης και διαχείρισης, στέλνουμε άτομα για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους χώρους του λιμένα, ιδίως όταν επικρατούν βόρειοι άνεμοι και η συγκέντρωσή τους είναι μεγαλύτερη.

Το ίδιο θα συνεχιστεί και για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, όπως επίσης θα είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς -συλλόγους, κοινότητα κλπ- προκειμένου να διατηρήσουμε το λιμένα όσο πιο καθαρό γίνεται.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία και ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών ολοκλήρωσης κατασκευής του λιμανιού Βελανιδίων”.