Η απαγορευμένη στροφή της βουλής

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος


– Και λοιπόν ΤΙ;;;

Επτά μέρες μετά τον απρόκλητο θάνατο ενός νέου παιδιού ο πρόεδρος της βουλής ενημέρωσε ότι απαγορεύεται πλέον η… απαγορευμένη στροφή αριστερά για την είσοδο βουλευτικών – υπηρεσιακών αυτοκινήτων στη βουλή.

– Και λοιπόν ΤΙ;;;

Η απόφαση αυτή θα ξαναφέρει πίσω το αδικοχαμένο παλικάρι;

Θα παραγράψει την ευθύνη των τριακοσίων για μια παρανομία που είχε γίνει καθεστώς;

Πόση πολιτική ανευθυνότητα μπορεί να υπάρχει, ώστε να χρειάζεται ένας θάνατος για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και το αυτονόητο;

Ο άδικος θάνατος ενός νέου παιδιού μπροστά στη βουλή των Ελλήνων, επειδή του έκλεισε τον δρόμο ένα βουλευτικό αυτοκίνητο, το οποίο διέσχιζε το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να μπει στο προαύλιο της βουλής, βάζει (με τρόπο τραγικό) στο προσκήνιο την ελιτίστικη και αλαζονική συμπεριφορά της βουλής ως θεσμικού οργάνου της πολιτείας. Ότι, δηλαδή, οι νόμοι και οι διατάξεις αφορούν ΜΟΝΟ τον “λαουτζίκο” κι όχι εμάς, ότι εμείς μπορούμε (και δικαιούμαστε), πέρα από τα προκλητικά προνόμιά μας, να έχουμε και μια συμπεριφορά που να μας καθιστά “πρίγκιπες με δημοκρατικό μανδύα”.

Ένας από τους 7 Σοφούς της aρχαίας Ελλάδας, ο Βίας ο Πριηνεύς είχε πει: “Κρατίστην είναι δημοκρατίαν εν ή πάντες ως τύραννον φοβούνται τον νόμον.”

Όσο αυτό είναι ακόμα ζητούμενο, ο αγώνας για την κατάκτηση της “κρατίστης δημοκρατίας” παραμένει υποχρέωση καθημερινή και καθήκον διαχρονικό.