Η απλή αναλογική της συναλλαγής

άρθρο του Βαγγέλη Μητράκου
________________________________________________________

Ο Τσίπρας και τα μικρά κόμματα της βουλής -πλην ΚΚΕ και μπράβο του- πάνε σε μια συμφωνία για γιαλαντζί-«απλή αναλογική» με “κόφτη” – όριο εισόδου 3%. Αυτό είναι ωμή συναλλαγή και συνωμοσία κατά της ιδέας της απλής αναλογικής, κατά των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και κατά της ίδιας της δημοκρατίας, προκειμένου το μικροπολιτικό και σάπιο κατεστημένο της βουλής να επιβιώσει, κλέβοντας τις έδρες των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%.

Στην απλή αναλογική η ψήφος πρέπει να είναι ισότιμη και ισοδύναμη για ΟΛΑ τα κόμματα, μικρά και μεγάλα. Όποιο κόμμα πιάνει το εκλογικό μέτρο δικαιούται να βγάζει βουλευτή ή βουλευτές.

Κανένας και για κανένα λόγο δεν έχει το δικαίωμα να νομοθετεί ως Πάπας εκλογικό σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, ανάλογα με τις μικροκομματικές ανάγκες της στιγμής.

Στο σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής ο αριθμός εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται ΜΟΝΟ από το εθνικό ποσοστό τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους ανά εκλογική περιφέρεια.

Στην καθαρή μορφή της απλής και άδολης αναλογικής, οι έδρες κάθε συνδυασμού προκύπτουν από το γινόμενο «εθνικό ποσοστό X συνολικός αριθμός εδρών» (στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο). Για παράδειγμα ένας συνδυασμός στην Ελλάδα που θα λάμβανε 2% θα είχε 2/100×300= 6 βουλευτές. Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα του Σεπτέμβρη 2015, τα κόμματα που δεν έπιασαν το όριο του 3% και δεν μπήκαν στη βουλή είχαν, αθροιστικά, ποσοστό 6,40%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 397.878 ψηφοφόρους και με την απλή αναλογική τού αναλογούσαν 19 βουλευτές (ίσως και περισσότεροι με τα υπόλοιπα). Αυτές τις έδρες, όμως, τις έκλεψαν τα προνομιούχα-κατεστημένα , στερώντας τη βουλή από γνήσια εκπροσώπηση του ελληνικού λαού, από νέες φωνές και από νέες δυνάμεις. Πόσο δημοκρατικό, αλήθεια, είναι να διαγράφεις τη φωνή και τη βούληση 400.000 ψηφοφόρων και να τους εξαφανίζεις σαν να μην υπάρχουν;

Αυτό ακριβώς το καλπονοθευτικό – βαθιά αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα σκοπεύει να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζοντάς το ως «απλή αναλογική», με όμοιο τρόπο που οι υποκριτές καλόγεροι του μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι προκειμένου να φάνε κρέας σε εποχή νηστείας χωρίς να έχουν συνειδησιακά προβλήματα. Είναι κι αυτό άλλη μια μεγάλη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε διαφέρει σε τίποτα από τους προκατόχους του, τη Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα ακόμα αστικό συντηρητικό κόμμα που «σάλταρε» στην εξουσία αξιοποιώντας τη λαϊκή δυασαρέσκεια και πουλώντας «αριστερή» ιδεολογία, η οποία -όμως- αποδείχτηκε σαπουνόφουσκα όταν κλήθηκε να την εφαρμόσει ως κυβέρνηση.
Πάμε, λοιπόν, γι’ άλλα!