Το σωματείο «Διάζωμα» αποφάσισε να ανακηρύξει το 2019 «Έτος Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης», αλλά και να πραγματοποιήσει στην πρωτεύουσα της Λακωνίας την 6η συνάντηση των εταιρικών μελών, με κεντρικό θέμα «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος».

Η απόφαση για την πραγματοποίηση της συνάντησης στη Σπάρτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο, «απορρέει από τη σπουδαιότητα του μνημείου, καθώς και από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον, από όλους τους αρμόδιους φορείς, για την πραγματοποίηση του έργου αποκατάστασής του».

Υπενθυμίζεται ότι τον δρόμο άνοιξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, ύψους 111.000 ευρώ. Εν συνεχεία το Ίδρυμα JM Kaplan, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, χρηματοδοτεί με το ποσό των 100.000 δολαρίων (81.070,13 ευρώ) το πρώτο μέρος των εργασιών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, οι οποίες αναμένονται να ξεκινήσουν εντός του 2019.

Η 6η συνάντηση του «Διαζώματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 7 Απριλίου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του «Mystras Grand Palace Resort & Spa», θα διαρθρωθεί σε τρεις διακριτές ενότητες:

1. «Η Λακωνία, η Σπάρτη ένας διαρκής μύθος»

2. «Το όραμα και το πανόραμα των Εταιρικών μας Μελών»

3. «Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, ως τοπικό, εθνικό και οικουμενικό χρέος».

Μέσα από την πρώτη και την τρίτη ενότητα, σπουδαίοι αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες θα μας ταξιδέψουν στην ιστορία των μνημείων της Σπάρτης, αλλά κυρίως θα μας μιλήσουν για τις συνέργειες που αναπτύσσονται με στόχο την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της. Στη δεύτερη ενότητα θα ξετυλιχθεί «Το όραμα και το πανόραμα των εταιρικών μελών», δηλαδή όλες οι δράσεις που αναπτύσσονται με βασικό στόχο την ένταξη των μνημείων στο κέντρο της ζωής και τη σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα και τον ψηφιακό κόσμο. Κεντρικό θέμα της παραπάνω ενότητας θα είναι η αναζήτηση των βέλτιστων προτάσεων για τη λειτουργία και τη διοίκηση των νέων προορισμών που σχεδιάζει και υλοποιεί το «Διάζωμα» μαζί με όλους τους θεσμούς και τους πολίτες της χώρας (πολιτιστικές διαδρομές και αρχαιολογικά πάρκα).