Η αρχαιοτέρα θεία λειτουργία στη Μητρόπολη Σπάρτης

arxaiotera theia leitourgia (1)

arxaiotera theia leitourgia (1)

Τη Πέμπτη 23 Οκτωβρίου η εκκλησία μας γιόρτασε τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Στον μητροπολιτικό ναό της Σπάρτης, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, τελέσθηκε η αρχαιοτέρα θεία λειτουργία, συγγραφείσα υπό του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, η οποία τελείται δύο φορές το χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου και την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, με τη συμμετοχή του αρχιερέως, δώδεκα ιερέων και των διακόνων της μητροπόλεως.

Με την ολοκλήρωση της τελετής ο σεπτός ποιμενάρχης μας μίλησε για τη μεγαλοπρεπή θεία λειτουργία του Αγίου Ιακώβου, ενώ προέτρεψε τους πιστούς να μελετήσουν την Καθολική Επιστολή του αγίου, η οποία αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για όλους τους χριστιανούς στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να διάγουν ενάρετο βίο. Η εν λόγω επιστολή, που είναι η μοναδική που συνέγραψε ο Άγιος Ιάκωβος, δεν απευθύνεται προς τους πιστούς μιας συγκεκριμένης τοπικής εκκλησίας, αλλά προς όλους τους ανθρώπους που πίστεψαν στο Χριστό και ήταν διεσπαρμένοι σε όλα τα μέρη του κόσμου, και γι’ αυτό ονομάζεται Καθολική Επιστολή. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό κείμενο, το οποίο προξενεί στην ψυχή αληθινή παρηγοριά, ανεκλάλητη χαρά και αποδιώχνει κάθε είδους απελπισία, ρυθμίζοντας κατά τον καλύτερο τρόπο τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Νωρίτερα, ο ιεροκήρυκας της ιεράς μητροπόλεως αρχιμανδρίτης π. Ευστάθιος Πορφύρης μίλησε επίκαιρα για τον βίο και την προσφορά του Αγίου Ιακώβου. Με ιδιαίτερη ευλάβεια και με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους συμμετείχαν στη θεία λειτουργία μαθητές και μαθήτριες της γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης.