“Η αστυνομία έχει μετατραπεί σε έναν μηχανισμό ελέγχου και επιβολής προστίμων”

φωτό αρχείου

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Λακωνίας Σταύρου Αραχωβίτη, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με θέμα “Ο ρόλος της αστυνομίας”. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι “οι πολίτες τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούν σκηνές από περιστατικά βίας και κατάχρησης εξουσίας σε καθημερινή βάση, πάντα στο όνομα των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω του δεύτερου lockdown. Εντωμεταξύ, μόλις 6 μήνες έχουν περάσει από τότε που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μάς διαβεβαίωνε ότι ο ρόλος της ελληνικής αστυνομίας δεν είναι το “κυνήγι” των πολιτών στις πλατείες αλλά η καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Αντ’ αυτού, η ΕΛΑΣ έχει μετατραπεί σε έναν μηχανισμό ελέγχου και επιβολής προστίμων στους παραβάτες, που σε τίποτα δε συνάδει με τον θεσμικό της ρόλο και επιπλέον δυναμιτίζει τη σχέση της με τους πολίτες”.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους ζητούν να μάθουν τι πρόκειται να γίνει με το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου, στο οποίο όπως υποστηρίζουν “ομολογείται η ύπαρξη περιστατικών αστυνομικής βίας και η συγκάλυψη των περιστατικών αυτών και εν τέλει η μη καταδίκη των εμπλεκόμενων αστυνομικών”, όπως επίσης και με τις καταγγελίες περί “στόχων αριθμού επιβαλλόμενων προστίμων” στις αστυνομικές περιπολίες.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση:

“Το πόρισμα της επιτροπής, που εσείς συστήσατε υπό την προεδρία του κ. Αλιβιζάτου προκειμένου να παρακολουθήσει την υλοποίηση των παρατηρήσεων του Συνηγόρου του Πολίτη όσον αφορά στη διερεύνηση των πειθαρχικών παραπτωμάτων του ένστολου προσωπικού, ομολογεί την ύπαρξη περιστατικών αστυνομικής βίας, αναδεικνύει δε ταυτόχρονα τη συγκάλυψη των περιστατικών αυτών και εν τέλει τη μη καταδίκη των εμπλεκόμενων αστυνομικών, πληθώρα δημοσιευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρονται σε περιστατικά εξάντλησης της αυστηρότητας ως προς την επιβολή των προστίμων που αφορούν στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων με μόνο κίνητρο την «ενίσχυση» των κρατικών ταμείων. Το ύψος δε των προστίμων, το οποίο έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το πρώτο lockdown, δεν αποτελεί λογικό μέτρο άλλα έχει χαρακτήρα τιμωρητικό και εξοντωτικό, καταστρατηγώντας κάθε έννοια αναλογικότητας.

Από την άλλη, δεχόμαστε καταγγελίες ότι τίθενται «στόχοι αριθμού επιβαλλόμενων προστίμων» στις ανά βάρδια διενεργούμενες αστυνομικές περιπολίες. Οι «στόχοι» τίθενται σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση από το αρχηγείο προς τις αστυνομικές διευθύνσεις, είναι δε τόσο πιεστικοί που προτρέπουν «την βάρδια να μην επιστρέψει αν δεν πιάσει τον στόχο».

Η ελληνική αστυνομία μετατρέπεται σε έναν αποκρουστικό μηχανισμό ελέγχου όλων των εκφάνσεων της ζωής στην καραντίνα, απεκδύοντας ουσιαστικά έναν από τους κυρίαρχους ρόλους της που είναι η απρόσκοπτη και κοινωνική διαβίωση των πολιτών, και ταυτόχρονα καταλήγει να αποτελεί έναν μηχανισμό επιβολής προστίμων, προκειμένου να εισπραχθούν από το κράτος.

Επειδή η προσήλωση της ελληνικής αστυνομίας στον πρωτεύοντα ρόλο της είναι ακρογωνιαίος λίθος για τη διατήρηση και βελτίωση της σχέσης πολίτη – αστυνομίας,

Επειδή ο ρόλος που αναλαμβάνει η ελληνική αστυνομία, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αυστηροποίησης της κοινωνικής ζωής των πολιτών εν μέσω πανδημίας, διαρρηγνύει αυτή τη σχέση πολίτη – αστυνομίας,

Επειδή ο πρόσθετος αυτός ρόλος δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή εμφάνισης φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας,

Επειδή η κοινωνική συνοχή θα πρέπει παντοιοτρόπως να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού,

Επειδή θεωρούμε απαράδεκτο να ασκείται ψυχολογική πίεση και να τίθενται «στόχοι» στους αστυνομικούς,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Πώς θα απεμπλακεί η ελληνική αστυνομία από τους αλλότριους ρόλους που δημιουργούν την αίσθηση διαρκούς πολιορκίας στους πολίτες και γεννούν αντιδικίες, αντιπαραθέσεις και κοινωνικές εντάσεις;

2. Είναι στις προθέσεις του να υιοθετήσει τις προτάσεις που εκτίθενται στο πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου σαν ένα πρώτο βήμα αναστροφής τους κλίματος αστυνομικής βίας;

3. Αληθεύουν οι καταγγελίες περί «στόχων αριθμού επιβαλλόμενων προστίμων» στις αστυνομικές περιπολίες;”