Η γλωσσική ανάπτυξη κατά το πρώτο έτος της ηλικίας του παιδιού

0-3 μηνών: Άναρθρες κραυγές (κλάμα)

Η κυριότερη φωνητική παραγωγή του βρέφους στην περίοδο αυτή είναι το κλάμα. Αυτό αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα έκφρασης, το μόνο μέσο που έχει το βρέφος για να επικοινωνεί με το περιβάλλον του. Με το κλάμα ασκούνται οι μύες που αργότερα θα εμπλακούν στην παραγωγή ήχου. Επίσης, μας δίνει μια πρώτη εικόνα του τονικού χρωματισμού του λόγου.

4ος-5ος μήνας: Βάβισμα – ψέλλισμα

Τα λεγόμενα ψελλίσματα της περιόδου αυτής είναι μια εγγενής αντίδραση που σχετίζεται με τις ασκήσεις των φωνητικών οργάνων. Με τους φθόγγους που παράγει το παιδί δεν θέλει να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του, γι’ αυτό τους επαναλαμβάνει και όταν είναι μόνο του. Βαθμιαία αυξάνει ο αριθμός συμφώνων που παράγονται στο πίσω μέρος του στόματος.

8ος μήνας: Ιδιόρρυθμες λέξεις

Μετά τον 6ο μήνα, το παιδί αρχίζει να μιμείται την ομιλία των ενηλίκων, να παράγει ήχους, εκφωνήματα που λειτουργούν σαν προσωπικό λεξιλόγιο. Η γλωσσική αυτή παραγωγή ονομάζεται ηχολαλία και γίνεται κατανοητή από πρόσωπα που έρχονται σε επαφή με το παιδί.

12ος μήνας: Μεμονωμένες λέξεις

Συμπληρώνοντας τον 12ο μήνα, το παιδί κατανοεί μεγάλο μέρος της ομιλίας. Αυτό οφείλεται στην ακουστική του αντίληψη, στη γνωστική του ικανότητα και στη δυνατότητά του να ελέγχει τα όργανα ομιλίας του. Η φωνολογική παραγωγή του παιδιού την περίοδο αυτή συνίσταται σε σταθερές εκφράσεις που είναι οι πρώτες λέξεις: “μαμά”, “μπαμπά”.

18ος μήνας: Τηλεγραφικός λόγος

Η περίοδος των ερωτήσεων είναι αποφασιστική για τη διάγνωση καθυστέρησης της ομιλίας. Από τον 18ο μήνα ξεκινά ο τηλεγραφικός λόγος. Το παιδί σχηματίζει προτάσεις με ρήμα, επίθετο και ουσιαστικό. Δεν χρησιμοποιεί βοηθητικές λέξεις, αλλά μόνο λέξεις που δίνουν σημασία και νόημα στο λόγο του.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας και κλείστε ραντεβού για μια δωρεάν αξιολόγηση!

Φροσούλα Μπάτζιου (λογοθεραπεύτρια)
Κέντρο Λογοθεραπείας “Χάρισμα”
Αγησιλάου 48, Σπάρτη
τηλ. 2731 5 51035