Η γραφειοκρατία καταδικάζει στη φθορά το Παλαιό Πρωτοδικείο

ktirio palaiou Protodikeiou Spartis

ktirio palaiou Protodikeiou Spartis

Στο “τέρας” της γραφειοκρατίας αποδίδει η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων Ν. Λακωνίας, κ. Καλλιόπη Γαβαλά, την καθυστέρηση αποκατάστασης του κτιρίου του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης. Η κ. Γαβαλά εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση πως τα προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με την κατάλληλη βοήθεια φορέων και ανθρώπων.

Μέσω του παρακάτω κειμένου επιχειρεί να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα συμπολιτών και δημοσίων φορέων της πόλης σχετικά με το θέμα:

“Γιατί το κτίριο του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης (από τα παλαιότερα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα) συνεχίζει να παραδίνεται στη φθορά του χρόνου;

Τον τελευταίο καιρό οι πολίτες ρωτάνε συνεχώς για το παλαιό κτίριο του Πρωτοδικείου Σπάρτης (ΒΚ 717 Δημόσιο Κτίριο Σπάρτης). Γιατί μετά τόσον καιρό δεν γίνεται τίποτε; Το ίδιο πια απασχολεί και την ίδια την υπηρεσία. Ο αγώνας με τη γραφειοκρατία τόσα χρόνια τώρα ήταν μεγάλος. Η παραχώρηση του κτιρίου έγινε το 2005. Συντάχθηκε μελέτη εγκεκριμένη από το ΥΠΠΟΤ. Προστατεύτηκε το κτίριο από τις καιρικές συνθήκες και οι περαστικοί από το κτίριο (άλλο που επιμένουν να παρκάρουν ακριβώς από κάτω σπρώχνοντας τα προστατευτικά στηρίγματα). Έγινε προσπάθεια να ενταχθεί η αποκατάσταση του κτιρίου στα προγράμματα του ΕΣΠΑ με την ισχυρή βοήθεια και του ΥΠΠΟΤ.

Από τότε όμως πάνε πάνω από δύο χρόνια που τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Λακωνίας περιμένουν να εκδοθεί οικοδομική άδεια από το δήμο Σπάρτης. Τόσο δύσκολο λοιπόν είναι αυτό, που ο δήμος δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίσπευση αυτής της αυτονόητης φυσιολογικής γραφειοκρατικής υπόθεσης;

Από πλευράς των Γενικών Αρχείων του Κράτους το Δεκέμβρη του 2011, μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟΤ, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες άρσης επικινδυνότητας του δημοσίου αυτού κτιρίου. Αμέσως μετά και αφού είχε πλέον ολοκληρωθεί και η μελέτη, το Φεβρουάριο του 2012 έγινε αίτηση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας προς την Πολεοδομία του δήμου Σπάρτης, που αφορούσε τη χορήγηση άδειας οικοδομής «Αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου του παλιού Πρωτοδικείου Σπάρτης και προσαρμογής του για τη στέγαση των ΓΑΚ – Ν. Λακωνίας».

Από δω και πέρα τα πράγματα δυσκόλεψαν. Η απάντηση της Πολεοδομίας περιλάμβανε την ανάγκη για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Σπάρτης ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στο τμήμα που βρίσκεται το κτίριο. (Το κτίριο ήταν ακόμη χαρακτηρισμένο ως δικαστήριο παρά το γεγονός ότι ακριβώς απέναντί του έχει ανεγερθεί και λειτουργεί πάνω από οχτώ χρόνια το νέο Πρωτοδικείο).

Έτσι το Μάιο του 2012 η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας έστειλε νέο έγγραφο προς την Πολεοδομία του δήμου Σπάρτης με αίτημα: «Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Σπάρτης ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στο τμήμα επί των οδών Λυκούργου και Άγιδος, όπου βρίσκεται το διατηρητέο κτίριο του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης». Στην αίτηση αυτή περιλαμβάνεται και αιτιολογική έκθεση. Η Πολεοδομία της Σπάρτης εξέτασε το παραπάνω αίτημα και ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. νέα αίτηση με πληρέστερο φάκελο επί του θέματος. Γι’ αυτό το Νοέμβριο του 2012 η αίτηση ζητάει εκ νέου την «άμεση έγκριση της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Σπάρτης, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας». Στη συνέχεια προέκυψε η 110/2012 θετική απόφαση του δήμου Σπάρτης σχετικά με την τροποποίηση του ΓΠΣ Σπάρτης, αφού δεν θα υπήρχε ένσταση.

Για το λόγο αυτό η Πολεοδομία Σπάρτης ζήτησε από τις Εφορείες Βυζαντινών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων τη σύμφωνη γνώμη τους σχετικά με την τροποποίηση του ΓΠΣ. Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζήτησε και επιβεβαίωση της θετικής της γνωμάτευσης από το ΥΠΠΟΤ. Το Μάρτιο του 2013 το ΥΠΠΟΤ ενέκρινε την τροποποίηση του ΓΠΣ.

Και τελικά στις 3/4/2013 η Πολεοδομία Σπάρτης ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου (τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών) την εξέταση του αιτήματος της τροποποίησης του ΓΠΣ. Ακολούθως προέκυψε αίτηση του Υ.ΠΑΙ.Θ. προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου για απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που επέφερε θετική απάντηση.

Το τελευταίο, προς το παρόν, «χαρτί», στη μεγάλη αυτή περιπέτεια προέρχεται από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, και δηλώνει ότι «δεν απαιτείται να υποβληθεί σε Σ.Π.Ε. η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Σπάρτης ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης (από την εγκεκριμένη ειδική χρήση «Δικαστήριο» στην αιτούμενη νέα ειδική χρήση «Γενικά Αρχεία του Κράτους»)».

Όμως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Λακωνίας άδεια οικοδομής δεν έχουν ακόμη δει, γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, για την έγκριση της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Κουραστήκαμε να ακούμε για γραφειοκρατικά και μόνον προβλήματα. Η υπηρεσία είναι εδώ, δουλεύει, σώζει, αξιοποιεί το αρχειακό υλικό όλου του νομού, επιμορφώνει υπαλλήλους – συνδέσμους. Δεν την σταμάτησε ούτε η έλλειψη χεριών, ούτε η έλλειψη πόρων, ούτε η έλλειψη ιδιόκτητου κτιρίου. Γιατί δεν φροντίζουν να στεγαστεί αξιοπρεπώς και να παράσχει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες; Και ακόμη γιατί δεν βοηθούν στην αποκατάσταση ενός τέτοιου ιστορικού, σημαντικού, μοναδικού στο είδος του, κτιρίου στην Ελλάδα;

Αυτή την εποχή ο δήμος πραγματοποιεί την ανάπλαση της πλατείας Ευαγγελιστρίας. Γιατί δεν επισπεύδει και την έκδοση άδειας οικοδομής του κτιρίου που βρίσκεται σε αυτή την πλατεία;

Σε ποια χώρα, δυο χρόνια τώρα, μια δημόσια υπηρεσία προσπαθεί να πάρει άδεια οικοδομής για ένα κτίριο που υπάρχει εδώ και τρεις αιώνες;”.