Η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και οι προστάτες της

άρθρο της Αναστασίας Κοκκόλη, μέλος της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λακωνίας και γραμματέας της ΟΜ Σπάρτης


“Είμεθα Έλληνες εθνικιστές”. Με αυτή την φράση άρχισαν την απολογία τους στο δικαστήριο τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν είναι μόνο εθνικιστές, ούτε καν μόνο φασίστες. Ο εθνικισμός μπορεί να είναι μια ιδεολογία που ασπάζεται κυρίως ο φασισμός και γενικότερα η ακροδεξιά, η Χ.Α. όμως έχει ακόμα δύο στοιχεία τα οποία την ορίζουν ως μια νεοναζιστική οργάνωση.

Ο ρατσισμός και ο ακραίος αντισημιτισμός της εγκληματικής και επισήμως πλέον οργάνωσης, χαρακτηρίζουν την ναζιστική ιδεολογία. Όπως επίσης και τα τάγματα εφόδου που είχε δημιουργήσει η Χ.Α., και τα οποία υπήρχαν μόνο στην ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ.

Την κοντινή χρονικά περίοδο των μνημονιακών χρόνων κατά την διάρκεια της οποίας αυξήθηκαν οι δυνάμεις της οργάνωσης, έγιναν πολλά εγκλήματα από τα μέλη της και για τα οποία και τώρα καταδικάζονται.

Η απογοήτευση μερίδας πολιτών που προκλήθηκε από τις πολιτικές που άσκησαν τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, οδήγησε στην άνοδο της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Η αίσθηση που είχε παγιωθεί στους Έλληνες ενός κράτους μη δικαίου, η ανασφάλεια, η οικονομική κρίση, το ασύδοτο πελατειακό κράτος, οδήγησαν λανθασμένα τμήμα των πολιτών στο να ψηφίσουν την Χ.Α. παρασυρόμενο από τις “υποσχέσεις” της για δήθεν ασφάλεια, καταπολέμηση της διαφθοράς κτλ.

Η δράση των μελών της οργάνωσης, είναι γνωστή. Ξυλοδαρμοί μεταναστών, Ελλήνων πολιτών, φόνοι, τρομοκρατία. Ήταν τόση η απογοήτευση της κοινωνίας, που πολλοί αδιαφόρησαν για την νεοναζιστική ιδεολογία της Χ.Α., αλλά και για τα εγκλήματα που διέπραξαν μέλη της.

Ποια η στάση όμως των κυβερνώντων την περίοδο εκείνη που τα μέλη της είχαν αποθρασυνθεί;

Εξερράγη από αγανάκτηση η ηγεσία της ΝΔ όταν την κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι κάλυπτε την Χ.Α. Ξεχνάει όμως τα λόγια του τωρινού προέδρου της ότι “η Χ.Α. είναι σαν να μην υπάρχει, η βία στην Ελλάδα προέρχεται από την αριστερά”. Ξεχνάει ότι συζητούσαν για συνεργασία με την σοβαρή Χ.Α. Ξεχνάει ότι ήταν μαζί στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ξεχνάει και ότι λίγο πριν την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου ο Τασούλας προσπάθησε να διορίσει την Ζαρούλια στη βουλή.

Τι απαντά άραγε στα λεγόμενα του πρώην υπουργού δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη ότι “είχαμε έτοιμο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ενώ η Χ.Α. αλώνιζε αλλά ήρθε στοπ από το Μαξίμου”;

Αντιλαμβανόμαστε τον ενθουσιασμό των νεοφιλελεύθερων και ακραίων δεξιών της ΝΔ οι οποίοι νομίζουν ότι “αγκαλιάζοντας” εγκληματίες θα ηγεμονεύσουν ιδεολογικά στην ελληνική κοινωνία και θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους.

Κατανοούμε ότι ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να εκφράσουν το μίσος τους για την αριστερά, η οποία κατείχε την ιδεολογική υπεροχή μετά την πτώση της χούντας και την μεταπολίτευση, και τους είχε θέσει στο περιθώριο.

Μια ιδεολογική υπεροχή που εξαιτίας της δεν τολμούσαν ούτε για αστείο να αναφέρουν τα εμφυλιοπολεμικά τους ιδεολογήματα, γιατί το λιγότερο που θα κατάφερναν είναι να ακουστούν γελοίοι.

Η στάση όμως αυτή της ηγεσίας της ΝΔ, καταδεικνύει την υποκρισία της αλλά και το πόσο ανιστόρητοι είναι.