Η Ελαφόνησος γιορτάζει τη διπλή της επέτειο

Agios Spyridwnas Elafonisos

Agios Spyridwnas Elafonisos

Η διπλή επέτειος της 6ης και 9ης Ιουλίου, δηλαδή της ενσωμάτωσης του νησιού στην Ελλάδα και της επετείου των εγκαινίων του ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις ελάχιστες νησιωτικές γιορτές που καθιερώθηκαν με ειδικό προεδρικό διάταγμα.

Ο εορτασμός της διττής επετείου θα κορυφωθεί το πρωί της 9ης Ιουλίου με την πραγματοποίηση της αρχιερατικής θείας λειτουργίας και τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος στο λιμάνι του νησιού, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων.

Η φιλόλογος – ιστορικός τέχνης του Πανεπιστημίου Kingston upon Thames κ. Μαρία Αρώνη θα μεταφέρει το ιστορικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό μήνυμα της γιορτής, αλλά και την οικονομική και κοινωνική διάσταση της ιστορικής και θρησκευτικής επετείου.

Η 6η Ιουλίου σηματοδοτεί την απελευθέρωση του πρώτου κατοικημένου επτανησιακού νησιού –της Ελαφονήσου– στις 6 Ιουλίου του 1850. Η Ελαφόνησος, που βρισκόταν στην κατοχή των άγγλων από το 1809, διεκδίκησε την ανεξαρτησία της. Σ’ αυτό συνέβαλαν κυρίως επιφανείς οικογένειες μανιατών, που με την ίδρυση οικισμού στην Ελαφόνησο έδωσαν την ευκαιρία στις ελληνικές κυβερνήσεις να προβούν σε διπλωματικές ενέργειες και να αγωνιστούν για την ένωση της νήσου με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα. Ύστερα από μια μακρόχρονη και κοπιώδη περίοδο διενέξεων και διπλωματικών επεισοδίων, στις 6 Ιουλίου 1850, ο υπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λόντος υπέγραψε σύμβαση με την Αγγλία με την οποία η Ελαφόνησος ενωνόταν οριστικά με την Ελλάδα.