Η ΕΛΜΕ Λακωνίας για τα τμήματα προσανατολισμού: “Να προστατευτεί το δικαίωμα των μαθητών στην επιλογή των σπουδών τους”

Σε ανακοίνωση προχώρησε η ΕΛΜΕ σχετικά με την απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας για τα τμήματα που θα λειτουργήσουν ανά γενικό λύκειο, τάξη και ομάδα προσανατολισμού το σχολικό έτος 2019 – 2020. Η ΕΛΜΕ ενημερώνει πως “με την απόφαση αυτή, η οποία βασίστηκε στην υπουργική απόφαση 96754/Δ2/14-6-2019, δεν εγκρίθηκε κανένα τμήμα προσανατολισμού στη γ΄τάξη στα παρακάτω λύκεια: Εσπερινό ΓΕΛ Σπάρτης, Μουσικό Γυμνάσιο Σπάρτης, Γυμνάσιο Ξηροκαμπίου, ΓΕΛ Κροκεών, ΓΕΛ Γερακίου, ΓΕΛ Καστορείου, ΓΕΛ Αρεόπολης και ΓΕΛ Μονεμβασίας.

Στα υπόλοιπα γενικά λύκεια δεν εγκρίθηκαν ορισμένα τμήματα προσανατολισμού, όπως: ανθρωπιστικών στη γ΄ τάξη στο 1ο ΓΕΛ Σπάρτης, ανθρωπιστικών στη β΄ τάξη στο 2ο ΓΕΛ Σπάρτης, ανθρωπιστικών, θετικής και υγείας στο 3ο ΓΕΛ Σπάρτης, ανθρωπιστικών, θετικής και υγείας στο ΓΕΛ Γυθείου, ανθρωπιστικών, θετικής και υγείας στο ΓΕΛ Σκάλας, ανθρωπιστικών, θετικής και υγείας στο ΓΕΛ Μολάων, ανθρωπιστικών, θετικής και υγείας στο ΓΕΛ Νεάπολης. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στη β΄ τάξη”.

Η ΕΛΜΕ θεωρεί πως “εφόσον διατηρηθεί, η απόφαση αυτή θα οδηγήσει πολλούς μαθητές είτε σε αλλαγή σχολείου προκειμένου να παρακολουθήσουν την κατεύθυνση της επιλογής τους είτε στο να επιλέξουν υποχρεωτικά άλλη κατεύθυνση ή και να εγκαταλείψουν το σχολείο. Η συνέπεια θα είναι πολλά σχολεία να κλείσουν. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αλλαγές στον αριθμό των τμημάτων του σχολείου και στον καθορισμό των κενών και των πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών”.

Για τους λόγους αυτούς ζητά την άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης και την έγκριση όλων των τμημάτων, “ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία των σχολείων, να μην ανατραπούν οι προγραμματισμοί σχετικά με τις ώρες των εκπαιδευτικών σε κάθε σχολική μονάδα, αλλά κυρίως να προστατευτεί το δικαίωμα των μαθητών στην επιλογή των σπουδών τους”. Ζητά ακόμη τη δυνατότητα δημιουργίας τμημάτων τον Σεπτέμβριο, αφού ολοκληρωθούν και οι εκκρεμείς εγγραφές των μαθητών.