Η ΕΛΜΕ Λακωνίας για την εκλογή διευθυντών από τους Συλλόγους Διδασκόντων

sxoleio

sxoleio

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λακωνίας, σε επιστολή του ενόψει των επικείμενων εκλογών για την επιλογή στελεχών, κρίνει καταρχήν ως θετική θεσμική αλλαγή την αντικατάσταση της συνέντευξης από την ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων για την ανάδειξη του διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Θεωρεί ακόμη ότι στη διαδικασία εκλογής των διευθυντών τα κύρια κριτήρια επιλογής θα πρέπει να είναι η δημοκρατική διοίκηση, η συναδελφικότητα και η αναγνώριση του αποφασιστικού ρόλου του συλλόγου από πλευράς των υποψηφίων.

Εκλέγουμε ως διοίκηση σχολείου συναδέλφους που δέχονται να βρίσκονται πρώτοι μεταξύ ίσων και όχι όσους έχουν δείξει σημάδια αυθαιρεσίας και αυταρχισμού στο παρελθόν. Στηρίζουμε με την ψήφο μας στους συλλόγους υποψήφιους που μπορούν να εγγυηθούν ότι βασικό τους μέλημα είναι ένας αλληλέγγυος σύλλογος που να συνθέτει τις διαφορετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις με δημοκρατικό και άμεσο τρόπο. Η διοίκηση του σχολείου πρέπει να υποστηρίζει την εργασία των συναδέλφων, να αμβλύνει τις αντιθέσεις, να ενώνει και να ηγείται του συλλογικού στόχου: της λειτουργίας ενός δημοκρατικού σχολείου για όλα τα παιδιά, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις”, συνεχίζει η ανακοίνωση, που στη συνέχεια αφήνει αιχμές για ορισμένες από τις υπάρχουσες διοικήσεις.

Αυτές, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, επειδή “δημιουργούν αποδεδειγμένα καταστάσεις συνεχούς αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, μετέρχονται απειλές και εκβιασμούς, υποβαθμίζουν έμπρακτα, ακυρώνουν ή διαιρούν το σύλλογο διδασκόντων, εκδηλώνουν απαξιωτική, υβριστική ή ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αλλά και αρνητική στάση απέναντι σε συλλογικές αποφάσεις ΓΣ, σωματείου και ΟΛΜΕ, πρέπει να καταψηφιστούν με απόλυτο τρόπο, ώστε να μην τους δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσουν τη διοίκηση του σχολείου”. Με αυτό το σκεπτικό η Ένωση θεωρεί θετική την προσωπική παρουσία κάθε υποψηφίου ενώπιον του συλλόγου διδασκόντων, ώστε να εκθέσει τις σκέψεις του για τον τρόπο διοίκησης του σχολείου.

Τέλος η ΕΛΜΕ χαρακτηρίζει ως βήμα εκδημοκρατισμού την εκλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων από το σύλλογο εκπαιδευτικών, σημειώνει πάντως ως απαραίτητη την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων και την άμεση κατάργηση του “αυταρχικού νομοθετικού πλέγματος και του «καθηκοντολογίου»”.