Η εμπνεύστρια του “Δημιουργείν” Νίνα Κολοβού στο laconialive.gr

Η εικαστικός Νίνα Κολοβού μάς υποδέχεται στον χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης “Δημιουργείν” και εξηγεί στους αναγνώστες του laconialive.gr όλα όσα θέλουν να γνωρίζουν για τις τεχνικές που θα διδαχθούν εδώ αλλά και τα προσφερόμενα είδη.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για σας;

Όπως κάθε δημιουργός – πνευματικός αναζητητής, βρίσκω την έκφρασή μου μέσα από την τέχνη.

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη σκλήρυνση υφάσματος, τις μεικτές τεχνικές, γιατί με γοήτευσε πώς ένα απλό κομμάτι ύφασμα μπορεί να μετατραπεί σε έργο τέχνης. Δουλεύοντας κανείς πάνω σ’ αυτό σταθερά, ανακαλύπτει τις πτυχές του εαυτού του και δημιουργεί μια επικοινωνία μαζί του.

Οι μεικτές τεχνικές είναι η συνένωση πολλών τεχνικών που τελικό στόχο έχουν ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Ένας πίνακας μεικτών τεχνικών μπορεί να έχει ρωγμές, “σκασίματα”, να είναι ανομοιογενής, όπως άλλωστε είναι και η ζωή μας.

Αφού λοιπόν όλα αυτά υπάρχουν στη ζωή, με σεβασμό καλείσαι, όχι να τα εξαφανίσεις ή να τα προσπεράσεις, αλλά να τα διαμορφώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να σου δημιουργήσει το συναίσθημα της πληρότητας εντός σου, της ηρεμίας, να σε κάνει να νιώσεις περήφανος που πέτυχες το στόχο σου. Γιατί όταν είσαι εσύ καλά με σένα, είσαι καλά και με όλους. Όταν έχεις μάθει να δουλεύεις με τον ευτό σου, δεν φταίνε οι άλλοι.

Αν αποκαλύψεις λοιπόν τις πτυχές σου, θ’ αντιμετωπίσεις και τις ρωγμές και την ανομοιογένεια και τα κρακελαρίσματα (σκασίματα). Θ’ ανακαλύψεις την ίδια τη ζωή σου.

Κάθε μορφή τέχνης μάς καλλιεργεί το σεβασμό και την επικοινωνία πρώτα μ’ εμάς τους ίδιους κι έπειτα με τους γύρω μας.

Γιατί έλειπε ένας τέτοιος χώρος από τη Σπάρτη; Ποια ήταν η φιλοδοξία σας γι’ αυτόν;

Είναι για μένα ένα πάντρεμα της ζωής μας με καμβάδες και υφάσματα.

Πόσο καιρό λειτουργεί ο χώρος “Δημιουργείν”;

Μερικούς μήνες. Από τις αρχές Νοεμβρίου 2018.

Υπάρχει ανταπόκριση;

Υπάρχει. Ο κόσμος το βλέπει ως κάτι ξεχωριστό, ιδιαίτερο. Στην αρχή, μέχρι να αγγίξουν ένα δημιούργημα, δεν μπορούν να καταλάβουν αν είναι γλυπτό, μέταλλο ή κάποιο άλλο υλικό.

Αυτή η “περιέργεια” λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες;

Η αλήθεια είναι πως, απ’ όσο παρατηρώ, δεν υπάρχει παιδί, ενήλικας, νέος, ηλικιωμένος που να μην του τραβήξει την προσοχή. Πραγματικά μου κάνει φοβερή εντύπωση. Δηλαδή στέκονται. Κι αυτό είναι που αισθάνομαι να με δικαιώνει.

Πράγματι, κάποιοι στην αρχή με ρώτησαν πώς θα τολμήσω, νομίζοντας πως είναι κάτι δύσκολο, απρόσιτο. Η πράξη απέδειξε πως τίποτα δεν είναι δύσκολο. Στη βιτρίνα μας, πέρα τα δικά μου έργα, υπάρχουν και έργα των μαθητών μας. Είναι διάφορες οι ηλικίες. Αυτό μιλάει από μόνο του.

Εάν αποτύπωνες με τρεις λέξεις αυτό που συμβαίνει στο “Δημιουργείν”, ποιες θα ήταν αυτές;

Σεβασμός, επικοινωνία, σταθερότητα.

Οι άνθρωποι που παρακολουθούν τα σεμινάρια τι βιώνουν εδώ;

Με το που βλέπουν το έργο τους, το πρώτο που έρχεται στο νου τους είναι ότι δεν περίμεναν να βγάλουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι γιατί παίρνουν κάτι ιδιαίτερο, που τους αρέσει, που τους εκφράζει.

Χρειάζεται να είναι προχωρημένοι σε κάποια τεχνική για να έρθουν εδώ;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Με το υλικό Powertex, του οποίου είμαστε αποκλειστικοί συνεργάτες στη Λακωνία, γίνεσαι καλλιτέχνης χωρίς κάποια προγενέστερη γνώση. Απαιτείται βέβαια μια καθοδήγηση.

Να σημειωθεί ότι το Powertex είναι φιλικό προς το περιβάλλον και τον χρήστη, έχει περάσει όλα τα τεστ σε Ευρώπη και Αμερική, έχει δε ως βάση του το νερό.

Τα μαθήματα είναι ατομικά, ομαδικά, μεικτών ηλικιών; Μπορούν να τα παρακολουθήσουν γονείς και παιδιά ή κάποιος μόνος του;

Τα παιδιά είναι προτιμότερο να δουλεύουν ομαδικά αφού στόχος είναι, πέρα από την ατομική δημιουργία, να μάθουν να συνεργάζονται.

Ως προς τους ενήλικες, προτείνω ατομικά μαθήματα. Κι αυτό γιατί προσφέρουν διαφορετική επαφή απ’ ό,τι τα ομαδικά. Υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία στη μεταξύ μας συνεργασία. Επειδή είναι ένα καινούργιο υλικό, και σίγουρα δημιουργούνται απορίες, έτσι είναι ευκολότερη η επίλυσή τους.

Παρόλα αυτά υπάρχει ευελιξία στους μεγάλους για σχηματισμό γκρουπ τριών – τεσσάρων ατόμων;

Βέβαια, υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.

Κάποιος όμως μπορεί να ενδιαφέρεται όχι για την εκμάθηση τεχνικών αλλά για την απόκτηση έργων…

Φυσικά. Έχω δημιουργήσει μια σειρά πρότυπων έργων που θα βρει εδώ. Από κει και μετά μπορούμε να συζητήσουμε μαζί του για την προσαρμογή του έργου στα δικά του “θέλω” (διαστάσεις κλπ).

Κατά παραγγελία δηλαδή;

Ακριβώς.

Αλήθεια, ποια είδη θα βρει κανείς στο “Δημιουργείν”;

Πίνακες, φωτιστικά, μικροαντικείμενα, είδη δώρων, διακόσμησης και άλλα. Προτιμώ γενικά τα αντικείμενα να είναι χρηστικά.

Οι τιμές, αφενός για τα μαθήματα, αφετέρου για τα είδη που διατίθενται εδώ, είναι προσιτές;

Θεωρώ πολύ προσιτές. Άλλωστε μέσα στα μαθήματα περιλαμβάνονται και τα υλικά. Όποιος έρθει να τα παρακολουθήσει, θα φέρει μόνο τον… εαυτό του.

Προγραμματίζετε κάποιες δράσεις στο κοντινό μέλλον;

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για συνεργασίες με τοπικούς φορείς και συλλόγους. Θα ανακοινωθούν σύντομα.

Κάποια έκθεση των δημιουργημάτων ίσως;

Είναι ένα ενδεχόμενο, ναι. Θεωρώ ότι ειδικά για τα παιδιά θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο το να δουν εκτεθειμένα τα έργα τους. Θα διαπιστώσουν με αυτόν τον τρόπο την εξέλιξή τους.

Το “Δημιουργείν” συμπλέκεται με την τοπική κοινωνία και αγορά;

Πέρα από την αποκλειστική συνεργασία με την Powertex, όλα τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούμε προέρχονται από την τοπική αγορά. Ό,τι χρειαζόμαστε, μπορούμε να το βρούμε εδώ και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους τοπικούς συνεργάτες και προμηθευτές.

Και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς των μαθητών μου. Ως μαμά κι εγώ, καταλαβαίνω τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους. Ελπίζω πως στέκομαι αντάξια της εμπιστοσύνης τους.