Η εμπρηστική δήλωση Δαβάκη και τα απόνερα της συγγνώμης

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η δήλωση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λακωνία, κατά την πρόσφατη συνάντηση των κατοίκων της Παλαιοπαναγιάς για την αντιμετώπιση της εγληματικότητας.

“Όσον αφορά στο πολιτικό κόστος που λέει κάποιος, παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο και δε συμμαζεύεται να με ψηφίσει. Αν νομίζει ότι εμείς φοβόμαστε το πολιτικό κόστος… Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω. Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας. Λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουνε και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Για να μη λέμε για “πολιτικές” και “φοβόμαστε” και τις “ψήφους” και δεν συμμαζεύεται… Εγώ απαγορεύω σε οποιονδήποτε από αυτούς -κι αν έχετε κανέναν γνωστό να του το πείτε- αν με ψηφίζει, να μη με ξαναψηφίσει. Από τους αθίγγανους. Να μη με ψηφίσουν εμένα” είχε πει ο Θανάσης Δαβάκης ενώπιον των κατοίκων.

Η ανεκδιήγητη αυτή τοποθέτηση ήταν φυσικό να προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων, να σχολιαστεί αρνητικά στα εθνικά ΜΜΕ, να οδηγήσει το κόμμα του σε δηλώσεις περί “διαφοράς φιλοσοφίας” με τον λάκωνα βουλευτή (πχ από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη) και γενικώς να βαρύνει πολύ το κλίμα εναντίον του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις κάνοντας λόγο για “ρατσιστικό παραλήρημα” και προκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει άμεσα στο θέμα του Θ. Δαβάκη, ο οποίος πάντως προσπάθησε να συμμαζέψει την κατάσταση με μια απολογητική δήλωση που ανέφερε: “Οι επίμαχες δηλώσεις μου έγιναν στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης σε χωριό της Λακωνίας σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή. Τα περιστατικά αυτά έχουν ενταθεί σε συχνότητα και βαρύτητα τους τελευταίους μήνες, με χαρακτηριστικότερα τις βίαιες ληστείες μετά ξυλοδαρμού σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων, όπως η πρόσφατη ληστεία 82χρονης γυναίκας. Προκαλεί δε μεγάλη λύπη κι ανησυχία η εμπλοκή ανηλίκων σε τέτοια περιστατικά, τα οποία έχουν καταγραφεί στα ΜΜΕ.

Σε αυτά και μόνο αναφερόμουν.

Πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα, ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω. Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγνώμη από όσους έθιξα”.

Φαίνεται πάντως πως η συγγνώμη δεν κατεύνασε τις κοινωνικές αντιδράσεις, γεγονός που σχολιάστηκε και από ορισμένα πολιτικά κόμματα, τα οποία συντηρούν με ανακοινώσεις τους το θέμα στην επικαιρότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση, ενώ και το ΚΚΕ κάνει λόγο για “ανοχή στον ρατσισμό και τον φασισμό”.