Η εντυπωσιακή αποκατάσταση του ανατολικού τείχους της Μονεμβάσιας

Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς είναι ένα ιστορικό μνημείο, παγκοσμίως γνωστό και πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια συντήρησης και ανάδειξης τμημάτων του κάστρου που αναδεικνύουν τη νέα εντυπωσιακή εικόνα της καστροπολιτείας.

Μετά την ανακαίνιση της πλατείας της Χρυσαφίτισσας, τις εργασίες στους ναούς της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και της Αγίας Άννας, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες αποκατάστασης στο ανατολικό τείχος της Κάτω Πόλης.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της μοναδικής αυτής πολιτείας, διατηρώντας αναλλοίωτες τη φυσιογνωμία και την αδιάλειπτη πορεία ζωής 15 αιώνων, παρεμβάσεις οι οποίες καθιστούν τον επισκέπτη που πατά στο Βράχο να νιώθει μέτοχος στην ιστορία του τόπου.

Τα ευρήματα των ανασκαφών

Από τις ανασκαφές που έγιναν κατά μήκος των τειχών ήλθαν στο φως σημαντικά ευρήματα. Εξωτερικά εντοπίστηκαν λείψανα υδατοδεξαμενής και κτιστών πεσσών από το αρχικό αμυντικό τείχος. Στην εσωτερική πλευρά αποκαλύφθηκαν δρόμοι με καλντερίμι και θολωτή κινστέρνα αποτελούμενη από τρία μέρη. Αποκαλύφθηκε, επίσης, ένας ερειπωμένος ναός, μια μονόχωρη θολοσκέπαστη βασιλική που χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή περίοδο, ερειπώθηκε στους μεταβυζαντινούς χρόνους και τμήμα της αψίδας του ενσωματώθηκε στη θεμελίωση του τείχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή, το ανατολικό τείχος με τον πύργο και το φυλάκιό του ανακατασκευάστηκαν από τους οθωμανούς τον 17ο αιώνα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις γραπτές πηγές. Την περίοδο της β΄ ενετοκρατίας (1690-1715) διαμορφώθηκε στη βορειοανατολική γωνία του τείχους ο προμαχώνας και έγιναν επισκευαστικές εργασίες.

πηγή: monemvasia.gr

Kastropoliteia Monemvasias (1)Kastropoliteia Monemvasias (2)Kastropoliteia Monemvasias (3)Kastropoliteia Monemvasias (5)