Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στη Συκιά

giorti Agiou Nektariou Sykia (2)

giorti Agiou Nektariou Sykia 1

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε η εορτή του Αγίου Νεκταρίου, στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα στη Συκέα. Η προσέλευση των προσκυνητών ήταν αθρόα και συγκινητική, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πανηγύρεις της Λακωνίας. Στον ιερό ναό φυλάσσεται απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου.

Η εικόνα με τους μπλοκαρισμένους δρόμους από τις δεκάδες πούλμαν και τις εκατοντάδες των ΙΧ έδιδαν στην γύρω περιοχή μια άλλη εικόνα, ασυνήθιστη για την καθημερινότητα, όλ’ αυτά όμως μαρτυρούσαν το μεγάλο εορταστικό γεγονός. Οι εκατοντάδες προσκυνητές είχαν σχηματίσει μεγάλη ουρά και περίμεναν υπομονετικά ακόμη και μία ώρα, προκειμένου να φθάσει η σειρά τους για να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Αγίου.

Στον πανηγυρικό εσπερινό προεξήρχε και ομίλησε ο ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μέντης, ενώ συμμετείχαν ιερείς των ενοριών της περιοχής. Μετά το πέρας του εσπερινού ετελέσθη η ιερά παράκλησις εις τον Άγιον και το μεσονύκτιον ετελέσθη από τον εφημέριον του Ιερού Προσκυνήματος πρωτοπρεσβύτερον π. Σταύρον Βαρράν, ιερά αγρυπνία για τους αγρυπνούντες προσκυνητές.

Την κυριώνυμον ημέραν ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος χοροστάτησε εις τον όρθρον και προεξήρχε της αρχιερατικής θείας λειτουργίας και της ιεράς λιτανεύσεως του Ιερού Λειψάνου και της εικόνος του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, πλαισιούμενος από τον αρχιερατικόν επίτροπον Μολάων αρχιμανδρίτην π. Γεράσιμον Πετρολέκα και από ιερείς της περιοχής, ενώ ομίλησε επικαίρως για τις πολλές αρετές και το έργο του τιμωμένου Αγίου.

giorti Agiou Nektariou Sykia

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν με δεξίωση που παρέθεσε η διοικούσα επιτροπή στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος.

πηγή: monemvasianews.gr