“Η επίσημη ιστορία” από την Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης “Ρόδον” συνεχίζει τις προβολές της περιόδου 2018-2019 και, σε συνεργασία με το ινστιτούτο Θερβάντες και την πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα, προβάλλει την ταινία “Η επίσημη ιστορία” (La Historia Oficial) του Luis Puenzo [έγχρωμη, Αργεντινή, 1985, 110′], την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στις 8.30′ μμ.

Περίληψη: Αργεντινή, 1983. Η Αλίσια, μητέρα ενός υιοθετημένου 5χρονου κοριτσιού, διδάσκει Ιστορία σε ένα σχολείο στο Μπουένος Άιρες. Τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή είχε πάντοτε αποδεχτεί την “επίσημη εκδοχή”, μέχρι που μια μέρα το προσωπείο του καθεστώτος αρχίζει να καταρρέει γύρω της. Στις ρωγμές αυτού του τεράστιου ψέματος η Αλίσια υποψιάζεται ότι η Γκάμπι, το κορίτσι που έχει υιοθετήσει, είναι ίσως η κόρη ενός “εξαφανισμένου”, ενός από τα χιλιάδες θύματα που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από την κυβέρνηση Πινοσέτ με την κατηγορία της τρομοκρατίας τη δεκαετία του ’70.

Η ταινία έχει αποσπάσει όσκαρ και χρυσή σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, υποψηφιότητα για το όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, βραβείο στο Βερολίνο, καθώς και δύο βραβεία στις Κάννες (καλύτερης ηθοποιού και οικουμενικής επιτροπής).

Οι προβολές πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο στον φιλόξενο χώρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου).