Η επινόηση του νομίσματος και οι τεχνικές κοπής στην αρχαιότητα

arxaia nomismata

arxaia nomismata

Με την όγδοη εκδήλωση, την Κυριακή 9 Μαρτίου, συνεχίζεται στο Μουσείο Ελιάς η σειρά ομιλιών που συνδιοργανώνουν το Σωματείο “Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης – Παναγιώτης Σταματάκης”, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς – Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, με την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση της ομότιμης καθηγήτριας κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίας Κοκκορού–Αλευρά.

Την προσεχή Κυριακή λοιπόν, στις 11 πμ, πραγματοποιείται η ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας αρχαίας ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σελήνης (Ελένης) Ψωμά, που τιτλοφορείται “Η επινόηση του νομίσματος και οι τεχνικές κοπής νομισμάτων στον αρχαίο ελληνικό κόσμο”.

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια

Η Σελήνη (Ελένη) Η. Ψωμά έλαβε το πτυχίο ιστορίας και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1989 με άριστα. Παρακολούθησε τα μαθήματα επιγραφικής του Άγγελου Π. Ματθαίου στην Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία (1987-1989) και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (1989-1996) και της Κολωνίας (1995-1996), και την École pratique des hautes études (1989-1995). Συγκεκριμένα μετεκπαιδεύτηκε στην αρχαία ιστορία στη Σορβόννη και την Κολωνία, και στη νομισματική και την επιγραφική στην École pratique des hautes études. Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή το 1996 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και την υφηγεσία της στο ίδιο πανεπιστήμιο το 2006. Εργάστηκε στα πανεπιστήμια της Lille και της Θεσσαλίας και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Το 1999 εξελέγη στο Ι.Ε.Ρ.Α., όπου και εργάστηκε ως ερευνήτρια του προγράμματος βορείου Ελλάδος. Toν Ιούνιο του 2007 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια της αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διορίστηκε σε αυτήν τη θέση το Μάιο του 2009. Τον Ιανουάριο του 2009 εξελέγη αναπληρώτρια καθηγήτρια της αρχαίας ιστορίας στο ίδιο πανεπιστήμιο.