Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου απευθύνει ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης την ακόλουθη επιστολή-υπόμνημα, με αντικείμενο τη μη ομαλή λειτουργία των σπηλαίων Διρού:

Αξιότιμοι κύριες και κύριοι,

Η τουριστική περίοδος για τη Μάνη έχει ήδη ξεκινήσει. Πρόκειται για μία περίοδο η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το ρεκόρ επισκεψιμότητας του προηγούμενου έτους. Είναι αλήθεια ότι παρατηρείται μια συνεχόμενη αυξητική τάση στο τουριστικό ρεύμα της περιοχής και η Μάνη εξελίσσεται σε έναν προτεινόμενο και αξιόλογο προορισμό.

Ωστόσο, τα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του σπηλαίου του Διρού, τα οποία την περσινή χρονιά ήταν τεράστια, παραμένουν ανεπίλυτα και φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο του 2016 έφτασαν να επισκέπτονται τα σπήλαια πάνω από 1.500 επισκέπτες την ημέρα, ενώ τα εκδοθέντα εισιτήρια δεν υπερέβαιναν τα 500 με 550. Αποτέλεσμα ήταν 1.000 επισκέπτες κάθε μέρα να ταλαιπωρούνται μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού και να φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις. Η εικόνα αυτή ασφαλώς διαδίδεται στους τουριστικούς πράκτορες και τα ξενοδοχεία, κι αυτοί με τη σειρά τους αποτρέπουν πλέον τους πελάτες τους να επισκεφτούν τα σπήλαια στο μέλλον.

Όπως είναι αναμενόμενο, όλη αυτή η προβληματική κατάσταση οδηγεί σε απώλεια εσόδων για την εταιρεία και το δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην τουριστική εικόνα της περιοχής και της χώρας. Ας μην λησμονούμε ότι το σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Διρού έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο, από τα μέχρι στιγμής γνωστά σπήλαια.

Τα προβλήματα διοίκησης, ειδικευμένου προσωπικού (βαρκάρηδες), λειτουργίας υποστηρικτικών υποδομών κλπ είναι γνωστά και έχουν επανειλημμένως συζητηθεί. Ωστόσο δεν έχουν δοθεί λύσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η φήμη των σπηλαίων και η τουριστική περίοδος.

Παρακαλούμε όπως αναλάβει ο καθένας τις δικές του ευθύνες γιατί η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή και τελματωμένη. Δεν θα γίνει αποδεκτή η συνέχιση αυτής της εικόνας από την τοπική κοινωνία πλέον.

Με σεβασμό αλλά και αγανάκτηση,

Αραχωβίτης Σταύρος

βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ