Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ευρώτα για τη σύμβαση ΣΔΙΤ των απορριμμάτων: “Μπορούμε να τους σταματήσουμε!”

skoupidia

Στην ακόλουθη ανακοίνωση προχώρησε η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ευρώτα, μετά την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη 25/9 να καταψηφίσει τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των χωραφιών στη Σκάλα Λακωνίας και στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας για το ΣΔΙΤ των σκουπιδιών. Στην ίδια ανακοίνωση καλούν στην συνέλευση που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας την Κυριακή 6 Οκτώβρη και ώρα 18.00′.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Μπορούμε να τους σταματήσουμε,

Στα εννέα χρόνια που συζητιέται και μεθοδεύεται στο περιφερειακό συμβούλιο η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι η πρώτη φορά που καταψηφίστηκε πρόταση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των χωραφιών στη Σκάλα Λακωνίας και στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας.
Πρόκειται για το έργο «Διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» που προβλέπει τρεις σταθμούς διαχείρισης απορριμμάτων στις περιοχές Σκάλα Λακωνίας, Παλαιόχουνη Αρκαδίας και Καλλιρόη Μεσσηνίας. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το νομό Λακωνίας, το έργο προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των απορριμμάτων του νομού στη θέση «Ξηροκάμπια» η οποία βρίσκεται εντός του δικτύου Natura 2000, περίπου 4km από την υδρευτική γεώτρηση της Σκάλας και περίπου 500m από τον ποταμό Ευρώτα από τον οποίο αρδεύονται οι καλλιέργειες όλης της περιοχής! Το υπέδαφος της περιοχής αποτελείται από καρστικά – υδατοπερατά πετρώματα, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση (500m) από την περιοχή που πρόκειται να γίνει το έργο υπάρχει σπήλαιο με αρχαιολογικά ευρήματα!!
Ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι τα τέλη που θα πληρώνουν οι πολίτες για τα σκουπίδια αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα.
Τα εγκληματικά αδιέξοδα της πολιτικής τους αυτής, η προσπάθεια κάποιων να διώξουν από πάνω τους τις ευθύνες για το επιχειρούμενο οικονομικό και περιβαλλοντολογικό έγκλημα και η κινητοποίηση των κατοίκων, συνέβαλαν στο να μην παρθεί η απόφαση για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Κανένας όμως εφησυχασμός

Είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα

Κανένας από τους θιασώτες του ΣΔΙΤ, από όσους κατά καιρούς από το δήμο, την περιφέρεια ή τις κυβερνήσεις υποστηρίζουν το έργο, δεν βρήκε ένα επιχείρημα να αντικρούσει τις τεκμηριωμένες θέσεις της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του δήμου Ευρώτα.
Μιλούσαν μόνο για τις αποστασίες (!!!) των περιφερειακών συμβούλων και κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για την μπόχα που αναδύεται από τη μαφία των σκουπιδιών.

Τα είδαμε όλα

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Τατούλη που άλλοτε πρωτοστατούσαν στο ΣΔΙΤ απορριμμάτων, να ψηφίζουν τώρα κατά!!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Νίκα να ψηφίζουν υπέρ των απαλλοτριώσεων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων των κ. Δέδε και κ. Μουντρούκα να ψηφίζουν λευκό!! Λες και δεν τους αφορούσε!! ή δεν ήξεραν το όλο θέμα!!

Έγιναν όλοι αυτοί ένα κουβάρι.

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στην συνέλευση της επιτροπής, και να δυναμώσουν τον αγώνα για:

• Για να μην υλοποιηθεί το έργο αυτό, όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή που προωθεί την επιχειρηματική δράση στην διαχείριση των απορριμμάτων, που από κοινού προωθούν ΕΕ-Κυβερνήσεις.

• Να μην επαναλειτουργήσει ο σταθμός ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος βρίσκεται στην συγκεκριμένη θέση (Ξηροκάμπια) και να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα απορρίμματα από το χώρο αυτό.

• Την δημιουργία με εποπτεία και χρηματοδότηση από το κράτος δημόσιου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος θα λειτουργεί στα πλαίσια του δήμου μας (ή και σε συνεργασία με άλλους δήμους της περιοχής) και θα αποφασίζει με επιστημονικά κριτήρια για την λειτουργία και την χωροθέτηση τέτοιων μονάδων, διασφαλίζοντας πάντα:

· την υγεία των κατοίκων

· την προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής

· το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες

· την διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση σε ασφαλή κλειστά συστήματα και την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος για ταφή.

Όλοι την Κυριακή 6 Οκτώβρη, στις 6 μμ στην συνέλευση της επιτροπής αγώνα στο Πνευματικό Κέντρο στη Σκάλα.

Καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός

Ο αγώνας συνεχίζεται”.