Η θεατρική ομάδα Σπάρτης “Σκηνή” ανεβάζει την παράσταση “Ταυτοχρόνως”

Κι αν ήξερες πότε είναι η «Στιγμή» σου; Και αν όλοι ήξεραν πότε είναι η «Στιγμή» τους; Αν ζούσαμε σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από το φόβο του θανάτου πώς αυτό θα διαμόρφωνε τη ζωή; Αν ο αριθμός των ετών της ζωής του καθενός ήταν το όνομά του και αυτό το όνομα το έφερε στην καθημερινή ζωή, τι κοινωνία θα διαμορφωνόταν; Πώς θα ήταν η ζωή χωρίς φόνο, χωρίς φόβο και με ξεκάθαρη γνώση του τέλους; Και είναι αυτή η γνώση από μόνη της ικανή να ελευθερώσει;

Τα ερωτήματα αυτά πραγματεύεται το θεατρικό έργο «Ταυτοχρόνως» που είναι βασισμένο στο έργο του Νομπελίστα συγγραφέα Ελίας Κανέτι «Οι αριθμημένοι». Η θεατρική ερασιτεχνική ομάδα «Σκηνή» ξεδιπλώνει στον θεατρικό χώρο το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης με όρους που αγγίζουν την επιστημονική φαντασία. Πρόκειται λοιπόν για μια διασκευή του έργου που μετέφρασε ο Μίνως Βολανάκης. Στο εργο παρουσιάζεται μια κοινωνία ανθρώπων που αντί για ονόματα φέρουν ο καθένας από έναν αριθμό, τον αριθμό των ετών που θα ζήσουν. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια κοινωνία απαλλαγμένηαπό τον ύψιστο φόβο tου ανθρώπου, το φόβο του θανάτου.

Η παράσταση αυτή αυτό είναι μια δημιουργία μαθητών του εργαστηρίου ενηλίκων «Σκηνή» και του παιδικού εργαστηρίου θεάτρου που πραγματοποιείται στην «Explorativa» που δουλεύτηκε με την καθοδήγηση της Χρυσάνθης Κοτσάφτη, μέσα από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά της διάρκεια της πολύμηνης καραντίνας που δυσκόλεψε τόσο πολύ κάθε καλλιτεχνική έκφραση. Με τη λήξη της φτιάχτηκε μια παράσταση που παρουσιάζεται σε ανοιχτά θέατρα και χώρους εξωτερικούς, με την αρχή να γίνεται στον προαύλιο χώρο της βιβλιοθήκης στη Σκούρα τη Δευτέρα 12 Ιουλίου και ώρα 21.00′ ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες παραστάσεις (έως ώρας έχουν ανακοινωθεί στις 18/7 στο Ξηροκάμπι, 21/7 στη Μαγούλα και 23/7 στον Βλαχιώτη). Η παράσταση έχει έντονο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα και παρόλο που συμμετέχουν οι μικροί μαθητές δεν ενδείκνυται για παιδικό κοινό.