Η ”Κάρμεν” του Μπιζέ στη Σπάρτη

Karmen

Karmen

Η παράσταση “Κάρμεν” του Μπιζέ με την “Όπερα της Βαλίτσας” από την Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στην Ελλάδα και την Τρίτη 10 Μαρτίου φθάνει και στην πόλη της Σπάρτης (πνευματικό κέντρο ”Ευάγγελος Φιλιππόπουλος”, 8.00΄ μμ).

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος με την ονομασία “Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Όσοι θελήσουν να παρακολουθήσουν την παράσταση θα λάβουν τα δελτία τους (δύο κατά άτομο) στην είσοδο της αίθουσας, μία ώρα (7.00΄ μμ) πριν την έναρξη. Η όπερα είναι κατάλληλη για παιδιά άνω των δέκα ετών.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως, αφού καταφέρνει να συγκινεί διαχρονικά το κοινό με τη δύναμη, τη ζωντάνια και την απλότητά της. Η τραγική ιστορία της είναι πάντα επίκαιρη, αφού ο έρωτας, το πάθος, η ανάγκη για την ελευθερία είναι δομικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. Οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων.

Η υπόθεση της όπερας αφορά στα παράφορα αισθήματα του δεκανέα Δον Χοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν. Η δική της, πιο ελεύθερη άποψη για τον έρωτα, την οδηγεί τελικά στο θάνατο. Η σκηνοθέτρια της όπερας Αγγέλα Σαρόγλου έχει μεταφέρει τη δράση του έργου στην Ισπανία του σήμερα μέσα από την αισθητική του σινεμά του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Συμμετέχουν διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η διάρκεια της παράστασης είναι 80 λεπτά, χωρίς διάλειμμα, με υπέρτιτλους στα ελληνικά.