Η κοινωνία “αγκαλιάζει” το ανάκτορο του Αγίου Βασιλείου

Vasilogamvrou - Virsmai

ereyna Xirokampi (5)

Ο “Σύλλογος των Φίλων του Μυκηναϊκού Ανακτόρου του Αγίου Βασιλείου, Ξηροκαμπίου, Σπάρτης” διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (19/10) ενημερωτική εκδήλωση για την εξέλιξη της αρχαιολογικής έρευνας. Η αίθουσα του πνευματικού κέντρου ιερού ναού Αγίας Τριάδος στο Ξηροκάμπι αποδείχθηκε μικρή, καθώς η προσέλευση του κοινού υπήρξε κάτι περισσότερο από ικανοποιητική.

Βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων και επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος του Αγίου Βασιλείου κ. Αδαμαντία Βασιλογάμβρου, η οποία παρουσίασε τα σημαντικότερα αποτελέσματα και τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα της έρευνας που λαμβάνει χώρα στο Ξηροκάμπι ήδη από το 2009 υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και την εποπτεία και υποστήριξη της Ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Όπως ανέφερε η κ. Βασιλογάμβρου, παρά τις έρευνες των αρχαιολόγων Vasilogamvrou Adamantiaστην περιοχή για πάνω από έναν αιώνα δεν είχε βρεθεί ανακτορικό κέντρο. Αυτό συνέβη μόλις το 2008, όταν εντοπίστηκαν πινακίδες γραμμικής β’ γραφής στον Άγιο Βασίλειο, σαφή και αναμφισβήτητα στοιχεία για την ύπαρξη αρχείου, που αποτελεί μια καταλυτική μαρτυρία ότι κάπου κοντά στο χώρο υπήρχε ανάκτορο. Κι αυτό διότι στα μυκηναϊκά χρόνια η γραφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα ανάκτορα και τη λειτουργία τους. Μετά την ανακάλυψη των στοιχείων αυτών ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές έρευνες και από το 2010 και μετά ένα πρώτο και τώρα ένα δεύτερο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα, με στόχο την ανασκαφή, μελέτη και δημοσίευση των στοιχείων που θα προκύψουν.

Σημαντικά είναι επίσης τα στοιχεία που συνδέουν το ανάκτορο με την Κρήτη. Ένα χαρακτηριστικό, μεταξύ πολλών άλλων, είναι ένας μεγάλος αριθμός όπλων παλαιού τύπου που βρέθηκαν αποθηκευμένα σε ένα από τα δωμάτια. Ο οπλισμός χρονολογείται πολύ πριν την καταστροφή του κτιρίου και οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι πρόκειται για κειμήλια που ίσως ήρθαν από την Κρήτη.

Μετά την παρουσίαση των στοιχείων η κ. Βασιλογάμβρου αναφέρθηκε στους χρηματοδότες της έρευνας, αλλά και στη μεγάλη συμπαράσταση, ηθική και υλική, από την τοπική κοινωνία. Η αρχαιολόγος ευχαρίστησε τόσο το Συλλόγο Κυριών όσο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροκαμπίου, πλήθος ιδιωτών, καθώς και τον παλαιό δήμο Φάριδος και στη συνέχεια το δήμο Σπάρτης για τη θερμή υποστήριξη σε μία πολύ δύσκολη εποχή. Ενημέρωσε μάλιστα πως βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακατασκευή μιας αποθήκης δίπλα στο παλαιό δημαρχείο Ξηροκαμπίου, όπου θα φυλάσσεται ένα μέρος από τις αρχαιότητες, καθώς η Αρχαιολογία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χώρου.

ereyna Xirokampi (3)

Μέσα στο πλαίσιο αυτό η τοπική κοινωνία αποφάσισε την ίδρυση του συλλόγου των “Φίλων του Μυκηναϊκού Ανακτόρου του Αγίου Βασιλείου”. Σκοπός του είναι η υλική και ηθική υποστήριξη των αρχαιολογικών ερευνών και η συνδρομή στην εξαγορά της γης υπέρ του ελληνικού δημοσίου, αφού όλος ο χώρος όπου βρίσκεται το ανάκτορο αποτελείται από ιδιωτικά χωράφια και τα χρήματα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν. Ο σύλλογος προτίθεται ακόμη να συμβάλει στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου, καθώς έχουν παρουσιαστεί απόπειρες λαθρανασκαφής, κλοπές υλικών κλπ. Θα συντελέσει ακόμη στην ανάδειξη του χώρου και θα βοηθήσει με κάθε τρόπο την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, ενισχύοντας την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησε σύντομη παρουσίαση της ομάδας επιφανειακής έρευνας, που αποτελείται κυρίως από φοιτητές αρχαιολογίας και για τα επόμενα τρία χρόνια θα διεξάγει γεωφυσική έρευνα στην περιοχή γύρω από το ανάκτορο. Επικεφαλής είναι η ολλανδή καθηγήτρια κ. Corin Virsmai, εκ μέρους της οποίας μίλησε το μέλος της ομάδας κ. Χρύσα Βεργίδου.

Vasilogamvrou - Virsmaiereyna Xirokampi (1)ereyna Xirokampi (4)ereyna Xirokampi (6)