Η κοπή της βασιλόπιτας των Γορτυνίων Σπάρτης

Με αθρόα συμμετοχή των μελών και φίλων του Γορτυνιακού Πολιτιστικού Συνδέσμου Σπάρτης “Ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος”, ο εκ Δημητσάνης, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου η κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας.

Την πίτα ευλόγησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, επίτιμο μέλος του συνδέσμου, συμπαραστεκούμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπλάθρα (Λαγκάδια), τους ιερείς π. Αθανάσιο Σπηλιώτη (Ζυγοβίστι) και π. Κωνσταντίνο Σκαλτσά (Μουλάτσι) και τον διάκονο Ραφαήλ Τσάλτα.

Μετά την ευλογία της πίτας ο σεβασμιώτατος απευθύνθηκε με ζεστά και κολακευτικά λόγια προς τους παριστάμενους γορτυνιακής καταγωγής σπαρτιάτες και σπαρτιάτισσες, αναφερόμενος σε πραγματικά περιστατικά που έζησε ως ιεροκήρυκας της ιεράς μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως επί σειράν πολλών ετών.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συνδέσμου, αφού ευχαρίστησε τον σεβασμιώτατο για την ειλικρινή του αγάπη προς τη Γορτυνία και τους γορτύνιους, καθώς και τους σεβαστούς πατέρες και όλους τους παριστάμενους, αναφέρθηκε με συνοπτικό αλλά περιεκτικό τρόπο στον απολογισμό των πεπραγμένων του ΔΣ κατά το 2017.

Ακολούθησε η διανομή της βασιλόπιτας και μικρή δεξίωση με τσίπουρο για τους κυρίους και σπιτικό λικέρ για τις κυρίες που παρασκεύασε και πρόσφερε η αντιπρόεδρος κ. Ποτούλα Πασχαλίδη – Τσίτσου (Δόξα) με τη συνοδεία ποικιλίας ξηρών καρπών. Στα παιδιά και όποιον άλλον επιθυμούσε διανεμήθηκαν χυμοί, προσφορά του συνεταιρισμού “Λακωνία”.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ εκφράζουν τις εγκάρδιες κι ευγνώμονες ευχαριστίες τους στον σεβασμιώτατο μητροπολίτη μας και τους συνοδεύοντες αυτόν ιερείς, σε όλους και όλες που παρευρέθηκαν στην κοπή της βασιλόπιτας και στις κ.κ. Δηδώ Τόμπρου, Φωτεινή Σαμπατάκου – Μητράκου και Θεώνη Αποστολοπούλου για την άψογη συνεργασία τους στην κοπή και διανομή των κομματιών της πίτας.

Η τυχερή που βρήκε το φλουρί και κέρδισε δύο δωρεάν εισιτήρια σε μια προσεχή εκδρομή του συνδέσμου είναι η καλή φίλη του κ. Ελένη Προεστάκη. Και του χρόνου!

Γιάννης Μητράκος