“Η κυβέρνηση παγώνει την αγορά ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ”

agora akiniton

agora akiniton

Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας capital.gr το οποίο επικαλείται ο υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τον ΕΝΦΙΑ οδηγεί για μία ακόμη φορά σε φρένο τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Με τη σημερινή νομοθεσία, προκειμένου να είναι έγκυρη μία συμβολαιογραφική πράξη θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό που θα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του ακινήτου που μεταβιβάζεται και θα δείχνει ότι έχει εξοφληθεί ο φόρος που αναλογεί. Το πιστοποιητικό αυτό όμως είναι αδύνατο να δοθεί: α) στους φορολογούμενους που έχουν κάνει λάθη στις δηλώσεις Ε9 έως ότου ανοίξει η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις, β) σε όσους έχουν ακίνητα στους 4.000 οικισμούς που θα γίνουν διορθώσεις και γ) σε όσους δικαιούνται απαλλαγή ή μειωμένη φορολόγηση από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι να βγει η απόφαση που θα διευκρινίζει τον τρόπο και τους όρους της απαλλαγής ή της έκπτωσης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γελαλής, όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν μία μεταβίβαση, αφού δεν θα μπορούν να πάρουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό. “Για πόσο καιρό αυτή τη φορά; Θα το δούμε…”, διερωτάται.