Η Λέσχη Ανάγνωσης προτείνει “Το Βιβλίο της Κατερίνας” του Αύγουστου Κορτώ

για τη Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου


Το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ «Το Βιβλίο της Κατερίνας» (εκδ. Πατάκη) διαβάσαμε στη Λέσχη μας και σας το προτείνουμε.

Σπαραχτικό έργο τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη γραφή του.

Ρεαλιστική εξιστόρηση γεγονότων που συγκλονίζουν και τον ψύχραιμο αναγνώστη. Υποκειμενικότητα στο μέτρο της μυθοπλαστικής γραφής την οποία ο συγγραφέας χρησιμοποιεί για να κάνει βιβλίο τη ζωή του.

Ο σπαραγμός ενός γιου για την πρόωρα χαμένη μητέρα του.

Ένα μνημόσυνο του παιδιού στη μάνα.

Πρωτοπρόσωπη αφήγηση, πείθει τον αναγνώστη για τα δεινά που παράγει αφ’ εαυτής η ηρωίδα. Συγγραφέας και ηρωίδα ταυτίζονται. Είναι το ίδιο πρόσωπο που μιλά, πάσχει, αναθεματίζει τα άρρωστα γονίδιά του, προκαλεί, εξωθεί την τύχη στα άκρα, υβρίζει, γκρεμίζει και κατόπιν μετανιώνει και αυτοκτονεί από τις τύψεις!

Ο πατέρας: Φύσει παρών, σε θέση όμως αποστασιοποίησης από το βασικό καθήκον προς το παιδί του. Να γίνει δηλαδή ο ίδιος πρωταγωνιστής της ζωής του γιου του. Παραχωρεί, δίνει όλο το χώρο μέσα στο σπίτι σ’ αυτήν που γίνεται η μοναδική πρωταγωνίστρια της ζωής τους.

Η μητέρα: Άγει και άγεται από τους φανταστικούς προσωπικούς και τους υπαρκτούς οικογενειακούς της δαίμονες. Παρασύρει σε παιχνίδια ζωής και θανάτου τα πρόσωπα που λατρεύει και την λατρεύουν.

Διαπράττει αρκετά «μικρά» εγκλήματα, με φοβερότερο εκείνο της ασυνείδητα δυναστικής συμπεριφοράς, εκείνης που ευνουχίζει και εμποδίζει την υγιή ολοκλήρωση της προσωπικότητας του γιου και εν τέλει την υγιή καθημερινότητα της μικρής αγαπημένης της οικογένειας.

Ο γιος: Με την ανιδιοτελή αγάπη του συγχωρεί, ενάντια στις στατιστικές, στα αλλεπάλληλα γεγονότα, στην αρνητική ενέργεια του συγγενικού και του κοινωνικού περίγυρου, στην απομόνωση. Προσπαθεί να εξωραΐσει, να επουλώσει πληγές και να ανοικοδομήσει στο χάος!