Η Λακωνία φωνάζει “φτάνει πια”!

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση που πραγματοποιήσαν οι έμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες και αγρότες του νομού στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά από τις 12 έως τις 2, ενώ σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 έως τις 2 προχώρησε και η ΕΛΜΕ Λακωνίας, προκειμένου να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία. Aψηφώντας το βροχερό καιρό, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία, όπου μίλησαν εκπρόσωποι φορέων.

Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Γεωργανές, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι “φτάνει πια, δεν πάει άλλο!”, και κάλεσε τους βουλευτές του νομού “να πάρουν θέση έστω και τώρα, να προστατεύσουν τον μικρέμπορο, τον μικρό επαγγελματία, τον μικρό αγρότη, να προστατέψουν τη χώρα από τη διάλυση. Είναι αδιανόητο να συνεχιστούν έτσι τα πράγματα και να εφαρμοστεί ο νέος νόμος, που έχει στόχο την αποδιάλυση και συρρίκνωση του κλάδου μας”.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Κωνσταντίνος Πανδής δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το πλήθος του κόσμου. “Πιστεύω ότι κάθε συγκέντρωση που γίνεται στις πλατείες πρέπει να είναι ένας σεισμός, γιατί με το σεισμό αυτό οι ετοιμόρροποι θα καταρρεύσουν. Είναι εξαιρετικά εύκολο στις μέρες μας να χαρακτηριστεί κάποιος φοροφυγάς, όταν σου βάζουν τους φόρους με τα σακιά. Τα φορολογικά μέτρα είναι ο πρώτιστος αναπτυξιακός νόμος μιας χώρας, όταν έρχεται να αποδόσει φορολογική δικαιοσύνη. Τα νομοθετήματα αυτά, έτσι όπως έχουν διατυπωθεί και ισχύουν, ούτε αναπτυξιακά είναι ούτε φορολογική δικαιοσύνη μπορούν να αποδώσουν, ίσως γιατί η πρόβλεψη και η πρόνοια του νομοθέτη είναι μόνο να εισπράξει”, ανέφερε, και έκλεισε κι εκείνος με το σύνθημα “φτάνει ως εδώ, δεν πάει άλλο!”.

Ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος είπε πως η παρουσία του στη συγκέντρωση δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική, διότι ο πρώτος φορέας που υπέστη τη βάρβαρη παρέμβαση ήταν η αυτοδιοίκηση. “Οι περικοπές αυτές δεν έχουν γίνει σε κανέναν άλλο φορέα της κεντρικής κυβέρνησης και σημαίνουν μείωση της δυνατότητας της αυτοδιοίκησης να παρέχει υπηρεσίες και προσφορά στους πολίτες. Αυτά τα μέτρα στερούνται λογικής. Η τοπική διοίκηση, επειδή προέρχεται από την κοινωνία, θα είναι δίπλα σας και όσο μπορούμε θα σας βοηθήσουμε, γιατί μαζί με εσάς πάσχουμε κι εμείς και όλοι οι έλληνες”, τόνισε.

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος των πωλητών λαϊκών αγορών κ. Αργύρης Μουρούφας στηλίτευσε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις κινητοποιήσεις πολλά ΜΜΕ, καθώς όπως υποστήριξε “λένε ότι ο αγρότης δεν θέλει να πληρώσει, που είναι ένα τεράστιο ψέμα. Εμείς ως αγρότες λέμε να πληρώσουμε αυτό που μας αναλογεί. Να πληρώσουν όσοι έχουν πολλά λεφτά, πολλά, και εμείς που έχουμε λίγα, να πληρώσουμε λίγα. Η αργυρώνητη δημοσιογραφία της περιφέρειας αλλά και του κέντρου προσπαθούν να διασύρουν το εργατικό κίνημα με απλό γνώμονα το διαχωρισμό. Σήμερα χτυπάνε μια τάξη και αύριο μια άλλη, προκειμένου να μας στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου και να φαγωθούμε μεταξύ μας. Είμαστε όλοι ένας κρίκος από μια ενιαία αλυσίδα της κοινωνίας κι αν σπάσει αυτός ο κρίκος, αλοίμονό μας. Να σταθούμε φράγμα στη βαρβαρότητα που προσπαθεί να κάνει όλους τους λαούς κιμά στην κρεατομηχανή της. Εμείς θα παλέψουμε, θα αντικαταστήσουμε το “εγώ” με το “εμείς”, ένας για όλους και όλοι για έναν”.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Παναγιώτης Κουμουνδούρος εξέφρασε τη συμπαράστασή του, λέγοντας πως “οι δάσκαλοι των παιδιών σας είναι δίπλα σας. Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κήρυξαν στάση εργασίας για λόγους αξιοπρέπειας, διδάσκοντας στα παιδιά ότι ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα, διδάσκοντάς τους να μην σκύψουν το κεφάλι την ώρα που το δημόσιο σχολείο χτυπιέται αλύπητα”. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι στις 13, 14 και από 19 έως 21 Μάρτη θα βρεθούν στους δρόμους ξανά γιατί “κανένας εκπαιδευτικός δεν πρέπει να απολυθεί, δεν μπορούν να στερούν από τα παιδιά τους δασκάλους και να τα στέλνουν στα σκλαβοπάζαρα της δουλείας. Οι δρόμοι μας είναι πάντα κοινοί. Θα είμαστε δίπλα σας και πρέπει να είσαστε δίπλα μας κι εσείς στο δύσκολο αγώνα να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο”.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Μπλόκων Πελοποννήσου κ. Χρήστος Αναγνωστάκος δήλωσε από την πλευρά του πως “είναι πολύ συγκινητικό αυτό που γίνεται σήμερα για πρώτη φορά στη Σπάρτη, γιατί έχουμε μαζευτεί από όλους τους χώρους, κτηνοτρόφοι, εμποροβιοτέχνες, δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί, όλοι όσοι δουλεύουν, ακόμα κοι οι άνεργοι για να μας δείξουν ότι κι αυτοί είναι μαζί μας. Είμαστε ένα ενιαίο κίνημα, για να φωνάξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Δίνουμε την ευκαιρία σε όλους χωρίς κόμματα και χωρίς χρώματα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν κλάδο”. Επίσης έκανε γνωστό πως “όλα τα κινήματα από την Πελοπόννησο έχουν ενωθεί με τη Μακεδονία και την Κρήτη και οι διεκδικήσεις είναι κοινές”, ενώ και εκείνος κατηγόρησε την αντιμετώπιση από πολλά ΜΜΕ. Σε δήλωσή του στο laconialive.gr είπε πως “δεν θέλουμε τίτλους, καρέκλες και δόξες, γι’ αυτό και κατεβήκαμε στους δρόμους. Είμαστε ανεξάρτητοι, με βασικά αιτήματα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Η κίνηση και το άνοιγμα που κάνουμε είναι για να καταλάβει ο λάκωνας πολίτης ότι μπορεί να κατεβεί στο δρόμο, μπορεί να διεκδικήσει, γιατί αν κάθεται στο μαγαζί, στη στάνη ή στο χωράφι του και κλαίει τη μοίρα του, δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει τίποτα”.

Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, ο κ. Νίκος Δημητρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας, ανέγνωσε ψήφισμα, για να επικυρωθεί από τους συγκεντρωθέντες και να επιδοθεί στους ιθύνοντες.

“Είναι πρωτόγνωρο ότι έχουν ξεσηκωθεί, ότι έχουν καταλάβει όλες οι τάξεις το τι συμβαίνει γύρω τους και βγήκαν στο δρόμο μαζικά. Το σίγουρο είναι ότι έχει φτάσει το μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά είναι αυτή η πολιτική της. Συνεπώς, δεν είναι θέμα αλλαγής επιμέρους πραγμάτων, αλλά αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή η κυβερνητική πολιτική που επιβάλλεται από την τρόικα και εκτελείται από την κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει επειγόντως. Ο κόσμος οδηγείται στην εξαθλίωση”, ανέφερε στο laconialive.gr ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε πορεία επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

 kinitopoiisi Sparti plateia (1)kinitopoiisi Sparti plateia (7)kinitopoiisi Sparti plateia (11) - Pandiskinitopoiisi Sparti plateia (31)kinitopoiisi Sparti plateia (98) - Araxovitiskinitopoiisi Sparti plateia (104)kinitopoiisi Sparti plateia (105)kinitopoiisi Sparti plateia (37)kinitopoiisi Sparti plateia (48)kinitopoiisi Sparti plateia (60)