Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μάνης καταγγέλλει τη “δια περιφοράς” συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Με επιστολή που απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Δημήτρης Αναστασάκος, δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μάνης καταγγέλλει τη “δια περιφοράς” συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

“Στο διάστημα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων λόγω της επιδημίας του covιd19, η δημοτική αρχή εκμεταλλευόμενη την ΠΝΠ του υπουργού εσωτερικών, έχει συγκαλέσει τέσσερα δημοτικά συμβούλια χρησιμοποιώντας την διαδικασία «δια περιφοράς».

Με την διαδικασία της «δια περιφοράς», όπως είναι φυσικό προκύπτουν ζητήματα, όπως:

  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, ακόμη και στην ανάρτηση των αποφάσεων και των πρακτικών στη διαύγεια, γίνεται γνωστό μόνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
  • Δεν μπορούν να τεθούν θέματα εκτός ημερησίας διάταξης από τις παρατάξεις και να συζητηθούν επί της ουσίας.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα, που η δημοτική αρχή εντάσσει στην ημερήσια διάταξη επικαλούμενη τις προθεσμίες που υπάρχουν.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση σεβόμαστε τις επιστημονικές οδηγίες των λοιμοξιολόγων για τη προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις παρωδία και να καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι να πάρουν θέση για σοβαρά θέματα για τον δήμο μας, με την λέξη «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» μέσω μηνύματος «sms». Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η διαδικασία «δια περιφοράς» να χρησιμοποιείτε για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις που θα αφορούν την πανδημία. Για τις τακτικές συνεδριάσεις η ΠΝΠ προβλέπει κι άλλες μορφές όπως τηλεδιάσκεψη ή δια ζώσης συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Παρόλο που ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεωργία Λυροφώνη μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις διαδικασίες τηλεδιάσκεψης και δια ζώσης δεν το έκαναν, και τώρα μας εγκαλούν για την μη συμμετοχή μας στα «δια περιφοράς» και ότι δεν θέλουμε το καλό του τόπου μας, όπως διατύπωσε σε ενημερωτικό μήνυμα σε ΜΜΕ η κ. Λυροφώνη.

Ως απάντηση τονίζουμε πως σίγουρα έχουμε διαφορετική αντίληψη από αυτή της δημοτικής αρχής περί των συμφερόντων των λαϊκών αναγκών.

Όσο για το τι εννοεί η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου όταν λέει ότι δουλεύουν για το καλό των δημοτών, αρκεί να αναφέρουμε ότι φέρνουν σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Ιουνίου θέματα όπως αναμόρφωση προϋπολογισμού ύψους 3 εκατομμύρια ευρώ, όλα για τις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ούτε ένα ευρώ εδώ και ένα χρόνο δεν αφορά τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων που πλήττονται βάναυσα από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται από δήμο – περιφέρεια – κυβέρνηση.

Εδώ και ένα χρόνο η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί”.