Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη φωτιά της Μάνης: “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”

Στην παρακάτω ανακοίνωση προχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Μάνης Δημήτρης Αναστασάκος σχετικά με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν στη Μάνη:

“Τη 12η Αυγούστου 2021, συνεδρίασε δια περιφοράς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με μοναδικό θέμα την άσκηση ένδικων μέσων για τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο δήμο, στις ιδιοκτησίες και περιουσίες των κατοίκων του.

Γνωστοί και οι υπεύθυνοι και η αιτία! Είναι η κυβέρνηση που συνεχίζει την ίδια δασοκτόνο πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Είναι η πολιτική όλων των αστικών κομμάτων που κινούνται με βάση το κριτήριο του κόστους στο θέμα της πυροπροστασίας και επιμένουν στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, από την καταστολή τους.

Τα στοιχεία ομολογούν την κυβερνητική υποκρισία και τους κινδύνους. Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης ,η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα ,πιο κάτω δηλαδή και από τα περσινά.

Το 14% του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένο λόγω βλαβών. Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45 με 50 χρόνων, εξουθενωμένοι και ταλαιπωρημένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή. Ταυτόχρονα τα περισσότερα πυροσβεστικά τμήματα είναι υποστελεχωμένα.

Στον προϋπολογισμό του 2019, οι σχετικές δαπάνες για τη μίσθωση εναέριων μέσων, από 17 εκατομμύρια ευρώ, εκτοξεύτηκαν κλιμακωτά στα 40.800.000 ευρώ για το 2021, την ίδια στιγμή που για τη συντήρηση του συνόλου των 3.250 περίπου οχημάτων, δηλαδή την κινητήρια δύναμη του πυροσβεστικού σώματος και βασικού πυροσβεστικού μέσου των επίγειων δυνάμεων, η αύξηση ανέρχεται μόνο σε 800.000 ευρώ, όταν η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων πέραν της δεκαετίας πλησιάζει το 80%.

Ταυτόχρονα, μεταβιβάζει ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες πυροπροστασίας και δασοπροστασία στους Δήμους και τις Περιφέρειες, χωρίς όμως να τους εξασφαλίζει ούτε τη χρηματοδότηση αλλά ούτε και τον αναγκαίο εξοπλισμό σε μέσα και προσωπικό για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις υποχρεώσεις.

Αυτή τη πολιτική στηρίζουν και οι δήμοι και οι περιφέρειες. Ποτέ δεν εναντιώθηκαν απέναντι σε αυτή την πολιτική και ποτέ δεν διεκδίκησαν αυτά που πραγματικά πρέπει να γίνουν για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Άλλωστε στην ίδια “οικογένεια” ανήκουν, τις ίδιες ευθύνες έχουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την πρόταση και καλεί τη δημοτική αρχή αντί “να πετάει την μπάλα στην εξέδρα”, με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για πράξεις και παραλείψεις, να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των ζημιών των δημοτών και στο να αποζημιωθούν στο 100% για την καταστροφή στις υποδομές και στην απώλεια του εισοδήματος για φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Άμεση ανάγκη είναι να μπουν στο κέντρο της υλοποίησης τα μέτρα προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα που ακολουθούν τέτοιες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μέσα από Επιτροπές Αγώνα πυρόπληκτων, Σωματεία και μαζικούς φορείς να οργανώσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι δίπλα τους και αρωγός στην προσπάθειά τους.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”.