“Η λύση για τα αγροτικά προβλήματα είναι πολιτική”

SYRIZA gia agrotika

SYRIZA gia agrotika

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης – συζήτησης για την “Κρίση των εσπεριδοειδών”, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας την Τετάρτη 30 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία Βλαχιώτη, η γεωπόνος κ. Ειρήνη Κατσινοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος, βρέθηκε στη Σπάρτη και συζήτησε για τα θέματα του αγροτικού κόσμου που απασχολούν το νομό.

Τη συζήτηση άνοιξε ο γεωπόνος κ. Σταύρος Αραχωβίτης, που χαρακτήρισε πολλά και μεγάλα τα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής την περίοδο αυτή. Σημαντικά ζητήματα τόνισε πως αποτελούν η χαμηλή τιμή των εσπεριδοειδών, αλλά και ο καταρροϊκός πυρετός, “μια επιδημία που επεκτείνεται και έχει περάσει τα όρια της Πελοποννήσου”, όπως ανέφερε.

Συνεχίζοντας ο ομιλητής έθιξε ένα ακόμη θέμα αγροτικής πολιτικής που “καίει” τους λάκωνες παραγωγούς και όχι μόνο, αυτό της νέας ΚΑΠ, για την οποία υπενθύμισε πως παίρνει την οριστική της μορφή από ώρα σε ώρα. Παράλληλα ο κ. Αραχωβίτης είπε πως “τρέχουν” κι άλλα ζητήματα, όπως της αλιείας (με αφορμή την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης), οι συνεχείς τροποποιήσεις του νόμου 4015 που αφορά τους συνεταιρισμούς, καθώς και τα προβλήματα των αγροτικών βιομηχανιών στο σύνολό τους, μετά την εξέλιξη με το κλείσιμο της μονάδας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Λαμβάνοντας το λόγο η κ. Κατσινοπούλου εξέφρασε την άποψη πως τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου έχουν φτάσει σε σημείο τέτοιο, που απαιτούν πολιτική λύση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “δεν μπορούμε να μιλάμε για επιμέρους διορθώσεις, που έτσι κι αλλιώς η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να τις κάνει, δεν είναι ούτε από αμέλεια ούτε από αδυναμία ούτε από άγνοια τα μέτρα τα οποία προωθεί ή αυτά τα οποία δεν αντιμετωπίζει, είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο πλήρους αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού του πρωτογενούς τομέα, εξάλειψης των μικρών και μεσαίων αγροτών και παράδοσης στα μεγάλα ελληνικά και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Συνολικό σχέδιο που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, αλλά σε συνθήκες μνημονίου πια κορυφώνεται. Η συνολική απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί απαιτεί την ένταση των αγώνων να πέσει αυτή η κυβέρνηση, να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση προοδευτική, δημοκρατική, για να προχωρήσουμε στη συνολική ανόρθωση της χώρας, στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, στην ανόρθωση του αγροτικού τομέα”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το μέλλον των ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, η κ. Κατσινοπούλου απάντησε πως χειροπιαστή απόδειξη του μέλλοντος που επιφυλάσσει η παρούσα κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα και θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτελεί το “χάρισμα” της Αγροτικής Τράπεζας στον όμιλο Πειραιώς.

Η υπεύθυνη του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε στη συνέχεια τη δέσμευση του κόμματος περί ακύρωσης των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων από την πρώτη στιγμή, ενώ ανέλυσε και τους τέσσερις βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων μίλησε για επανασύσταση της Αγροτικής Τράπεζας και δημιουργία ισχυρών συνεταιριστικών σχημάτων, συλλογικών οργανώσεων αγροτών, συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών, συνεταιριστικών επιχειρήσεων και εργοστασίων, αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει μαζική εισροή νέων ανθρώπων στο αγροτικό επάγγελμα. “Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να συνεχίσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας όπως γινόταν τόσες δεκαετίες από τα κόμματα του δικομματισμού, με τον κόσμο θεατή να περιμένει με ένα μαγικό ραβδί τη λύση των προβλημάτων. Χρειάζεται δουλειά και από την κυβέρνηση της αριστεράς και από τον αγροτικό κόσμο. Θα είναι δύσκολος δρόμος συγκρούσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχει ο τόπος μας ένα αύριο”, συμπλήρωσε η κ. Κατσινοπούλου.

Σε ερώτησή μας κατά πόσον είναι εφικτό όλα αυτά να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης και “σφιχτής” ευρωπαϊκής πολιτικής, η κ. Κατσινοπούλου αντέτεινε πως “πολλά είναι εφικτά. Δεν είναι δυνατόν να λιμοκτονεί ο ελληνικός λαός, να υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, και εξαθλιωμένοι αγρότες. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι η πιο ακραία έκφραση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ευρώπης, συμβαίνει όμως και σε άλλες χώρες. Επομένως όλοι έχουν συμφέρον, και οι ευρωπαίοι μικρομεσαίοι αγρότες και οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Παλεύοντας εμείς εδώ για την αλλαγή και την ανατροπή, προσδοκούμε στη συμπαράσταση αλλά ταυτόχρονα συμπαρατασσόμεθα και με τους ευρωπαϊκούς λαούς για τη συνολική μετατροπή και τον ανασχηματισμό όλης της Ευρώπης”.

Ο γεωπόνος κ. Σταύρος Χρυσαδάκος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για χρόνια προβλήματα, που δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη.

Σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πρωτογενή παραγωγή σχολίασε πως τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι τυχαία και πως η λογική τους είναι η πλήρης αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και η απορρύθμιση της αγοράς. Όπως είπε, “εξαντλούνται σε συσκέψεις κορυφών, προσανατολίζουν τον κόσμο στη λογική ενός επιδόματος τύπου de minimis χωρίς να αγγίζεται η ουσία των προβλημάτων, που είναι η διάρθρωση της παραγωγής και ο τρόπος που λειτουργεί η οικονομία, αλλά καταλήγουμε να ζητάμε κρατικές επιχορηγήσεις όταν η αγορά δεν μας δίνει αυτό που πρέπει”.

Κλείνοντας ο κ. Χρυσαδάκος, υπογράμμισε πως για να υπάρξουν θετικές παρεμβάσεις απαιτείται αλλαγή σε κυβερνητικό επίπεδο, έδωσε όμως έμφαση και στη στάση του ίδιου του αγροτικού κόσμου. “Χρειάζεται η συναίνεση, συμπαράσταση και συμμετοχή των αγροτών, γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου του πολιτικού αντικειμένου. Πρέπει οι ίδιοι οι αγρότες να οργανωθούν μέσα από τα δικά τους κινήματα (αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύλλογοι, ενώσεις κλπ). Οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες και θα γίνουν ακόμα δυσκολότερες και στο πορτοκάλι και στο ελαιόλαδο και στην κτηνοτροφική παραγωγή”, εκτίμησε.