Η “Μάμμα Τόνι” στο κάμπινγκ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

omada Peiragma

omada Peiragma

Η παράσταση “Μάμμα Τόνι” πρόκειται να παρουσιαστεί από την ομάδα “Πείρα(γ)μα” στο κάμπινγκ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Γύθειο, την Πέμπτη 7 Αυγούστου.

Η “Μάμμα Τόνι”, όταν μαθαίνει ότι οι φασίστες περνούν και πάλι από την πόλη της, αυτή τη φορά ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι, για να εκφωνήσουν τους λόγους τους στην πλατεία -μιας πόλης που θρήνησε πολυάριθμα θύματα στα χέρια των φασιστών- αγριεύει, σηκώνεται από την πολυθρόνα της, αρπάζει τη μαγκούρα της και ορμάει μονάχη να τους διώξει.

Ο μονόλογος αυτός, σχεδόν άγνωστος, ανήκει στην περίοδο των αντιφασιστικών μονολόγων των Φο/Ράμε, βασισμένων σε μαρτυρίες και υπαρκτά πρόσωπα από την ιταλική αντίσταση. Πρωτοπαρουσιάστηκε με την Φράνκα Ράμε να ενσαρκώνει αυτή τη μάνα των ανταρτών στη μεγάλη πλατεία της Παβίας στις 25 Απριλίου του 1971.

Μετά και τον πρόσφατο θάνατο της ηθοποιού, συγγραφέα θεάτρου και πολιτικής ακτιβίστριας Φράνκα Ράμε (29 Μαΐου 2013), η ομάδα “Πείρα(γ)μα”, θέλοντας να τιμήσει και να υπενθυμίσει το αντιφασιστικό της έργο (έργο που την στοχοποίησε και που υπήρξε αιτία για την απαγωγή, το βασανισμό και το βιασμό της το 1973 από σκιώδη φασιστική οργάνωση), παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτόν τον σημαντικό μονόλογο μέσα από τη στιβαρή ερμηνεία της Ειρήνης Μελά.

Η Φράνκα Ράμε, δύο μήνες μετά την επίθεση που δέχτηκε, επέστρεψε στη σκηνή και τους πολιτικούς αγώνες πιο δυνατή και αποφασισμένη, με μία νέα σειρά από αντιφασιστικούς μονολόγους. Συνέχισε να αγωνίζεται πάντα δίπλα στον άντρα της, τον Ντάριο Φο, με πείσμα, δυναμισμό κι αγάπη μέχρι και την τελευταία της στιγμή.

Η παράσταση αυτή της ομάδας “Πείρα(γ)μα” έκανε την πρεμιέρα της στις 16 Μαρτίου 2014 στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο “Εμπρός” κι έκτοτε παίζεται στις γειτονιές της Αθήνας, σε καφενεία, πλατείες, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και φεστιβάλ.