Η μάχη των Θερμοπυλών “ζωντανεύει” ύστερα από 2.496 χρόνια

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.00′ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο δήμο της Σπάρτης, στο «Αμφιθέατρο Σπαντίδου» στο Γεωργίτσι, γιορτή προς τιμήν του βασιλιά Λεωνίδα και των τριακοσίων σπαρτιατών οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις Θερμοπύλες το 480 πΧ.

Σύμφωνα με το αρχαίο ημερολόγιο, η μάχη των Θερμοπυλών διεξήχθη κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής των αρχαίων σπαρτιατών, των Καρνείων. Τα «Κάρνεια» γιορτάζονταν στο τέλος του καλοκαιριού, κατά τον τοπικό μήνα «Κάρνειο», δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την πανσέληνο.

Spantidos DimitriosΤην εκδήλωση, που έχει ελεύθερη είσοδο, διοργανώνουν τα χωριά της Πάνω Ρίζας του Ταϋγέτου (βόρειοι δήμοι) του δήμου Σπάρτης, ο Παλαιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Σπάρτης και ο Νίκος Μπακής. Πριν την έναρξη της γιορτής θα τιμηθεί ο ιδιοκτήτης του κτήματος Σπαντίδου, συγγραφέας και καθηγητής Μοριακής Ιολογίας/Κλινικής Χημείας/Γενετικής κ. Δημήτριος Α. Σπαντίδος, για τη μακροχρόνια προσφορά του στην ιατρική και για το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση από το Εκπαιδευτικό Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα «Λεωνίδας» με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών. Θα παρουσιαστούν με τη σειρά η σπαρτιατική φάλαγγα, ο εξοπλισμός των ελλήνων και περσών οπλιτών, θα διεξαχθεί μονομαχία μεταξύ δύο πολεμιστών και τέλος το άγημα θα χορέψει τον περίφημο «πυρρίχιο» χορό. Εισηγητής θα είναι ο πρόεδρος του αγήματος κ. Διονύσιος Βαρδίκος.

Φέτος διανύουμε ολυμπιακή χρονιά και η γιορτή θα κλείσει με μια επίδειξη πάλης και ιστορική αναδρομή του αθλήματος στην αρχαία Σπάρτη, που θεωρείται πατρίδα του αγωνίσματος, έχοντας και τους περισσότερους ολυμπιονίκες στην ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κορυφαίοι ολυμπιονίκες της πάλης στην αρχαιότητα ήταν σπαρτιάτες, πατέρας και γιος, ο Ιπποσθένης και ο Ετοιμοκλής, οι οποίοι είχαν κατακτήσει μαζί έντεκα ολυμπιάδες, έξι και πέντε αντίστοιχα. Η επίδειξη πάλης θα πραγματοποιηθεί από τους αθλητές του Παλαιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Σπάρτης. Εισηγητής θα είναι ο εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας, προπονητής ελευθέρας – ελληνορωμαϊκής πάλης και τεχνικός σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης κ. Χαρίλαος Ν. Χονδρονάσιος.

Η απόσταση μεταξύ Σπάρτης και του αμφιθεάτρου Σπαντίδου είναι περίπου 35 χιλιόμετρα, ενώ από τον κόμβο της Πελλάνας στη νέα εθνική οδό η διαδρομή είναι πιο σύντομη. Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται από το Γεωργίτσι. (Στρίβετε δεξιά προς το γήπεδο του Γεωργιτσίου, αφού πρώτα προσπεράσετε το μνημείο του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από λίγα μέτρα. Στη συνέχεια θα διανύσετε μια απόσταση περίπου 2 χλμ χωματόδρομου και θα ακολουθήσετε τις πινακίδες και τις κορδέλες που θα έχουν τοποθετηθεί εκεί και θα σας οδηγήσουν στον προορισμό σας).

Εξάλλου, το πρωί της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου το Εκπαιδευτικό Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα «Λεωνίδας» θα ολοκληρώσει την παρουσία του με κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στο δημοτικό στάδιο Σπάρτης.