“Η Μαύρη Τσαρίνα” στο αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου

Mavri Tsarina

Mavri Tsarina

Η θεατρική παράσταση “Η Μαύρη Τσαρίνα” από τη θεατρική ομάδα “Τσιριτσάντσουλες” θα παρουσιαστεί στο αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου την Τετάρτη 27 Αυγούστου στις 21.00′. Πρόκειται για την αφήγηση ενός μεσαιωνικού παραμυθιού με ζωντανή μουσική.

Υπόθεση

900 μ.Χ: Ο τσάρος Βλαδίμηρος έχει ερωτευτεί τη σκλάβα του Νάρδα και, για να της αποδείξει την αγάπη του, της παραχωρεί για μία ημέρα την εξουσία της αυτοκρατορίας του.

Για την παράσταση

“Η Μαύρη Τσαρίνα” είναι ένα διήγημα του Λεοπόλντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ που γράφτηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και συμπεριλήφθηκε στη συλλογή διηγημάτων του η οποία κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τίτλο “Σκληροί Έρωτες”.

Το έργο αναφέρεται στις σχέσεις εξουσίας· στο παιχνίδι κυριαρχίας που οδηγεί στην ανατροπή ακόμα και της πολιτικής εξουσίας, όταν η Νάρδα αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της ρωσικής αυτοκρατορίας για μία ημέρα.

Πρόκειται για την αιώνια κοινωνική πάλη μεταξύ των εξουσιαστών και των εξουσιαζόμενων, που ο Μαζόχ, με τη διεισδυτική ματιά του, την τοποθετεί στην καρδιά του προβλήματος της προαιώνιας πάλης των δύο φύλων, της πάλης για κυριαρχία ανάμεσα στην πρωτόγονη (μητριαρχική) και τη σύγχρονη (πατριαρχική) κοινωνία. Ο Μαζόχ γράφει έναν ύμνο στη δύναμη της γυναικείας φύσης και μας προσφέρει ένα αριστουργηματικό ψυχογράφημα των ηρώων του. Με αυτό το μεσαιωνικό παραμύθι θέτει καίρια φιλοσοφικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα με τρόπο απλό και ουσιαστικό.

Η θεατρική ομάδα έχει δημιουργήσει μια σκηνική ατμόσφαιρα μουσικού θεάτρου καμπαρέ για να γίνει πιο λειτουργική η αφήγηση αυτής της αγαπημένης ιστορίας, σε έναν μίνιμαλ σκηνικό χώρο.

Η δραματουργική επεξεργασία έγινε από την ομάδα και βασίστηκε στην ελληνική μετάφραση του Κώστα Τρικογλίδη (1925).

Η είσοδος είναι ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά σε καπέλο.