Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης καταγγέλλει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον Βλαχιώτη

Για “απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που κρατούνται στον Βλαχιώτη του δήμου Ευρώτα” κάνει λόγο η ακόλουθη ανακοίνωση – καταγγελία της Ομάδας Γυναικών Σπάρτης:

“Στις 25/11/2017 αντιπροσωπεία της Ομάδας Γυναικών Σπάρτης επισκέφτηκε τους πρόσφυγες που κρατούνται από την περασμένη Τετάρτη στο κλειστό γυμναστήριο του Βλαχιώτη. Σ’ ένα χώρο λίγων τετραγωνικών μέτρων που λειτουργεί ως προθάλαμος του σταδίου αντικρίσαμε στοιβαγμένους 46 ανθρώπους, εκ των οποίων 22 παιδιά και 13 γυναίκες, ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς θέρμανση, πάνω σε στρώματα που είχε φέρει το λιμενικό και με κουβέρτες και ρούχα που προσέφεραν κάποιοι κάτοικοι για να βοηθήσουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, δεν τους δόθηκε η δυνατότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέχρι τότε κράτησής τους να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις των ντους του σταδίου, ενώ η σίτισή τους περιορίζεται στα κρουασάν και στα μπισκότα που φέρνει ο κόσμος, καθώς το μαγειρευτό φαγητό -κυρίως όσπρια και ρύζι- που προσφέρεται δεν φτάνει ούτε για τους μισούς. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν δύο έγκυες γυναίκες, η μία από αυτές οκτώ μηνών η οποία υποφέρει πραγματικά κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Μετά από διαμαρτυρία μας στον αντιδήμαρχο που έτυχε να είναι παρών, για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, καθώς υπάρχει δυνατότητα να διαμείνουν τουλάχιστον εντός του σταδίου που έχει θέρμανση και κλειστά ντους με ζεστό νερό, αντί του μικρού και κρύου προθαλάμου, μας απάντησε ότι προτεραιότητα έχουν οι προπονήσεις, πρέπει να συνυπολογιστούν οι όποιες αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους και εξάλλου ο δήμος Ευρώτα δεν έχει και καμία υποχρέωση απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της Λακωνίας αρνήθηκαν να τους φιλοξενήσουν.

Ο ρόλος επομένως της επίσημης Πολιτείας, όπως τον αντιληφθήκαμε, σε μία τέτοια κατάσταση είναι να κρατά φυλακισμένους τους ανθρώπους και να τους μοιράζει μισές μερίδες φαγητού, που και αυτές προέρχονται από δωρεές των κατοίκων.

Η επιβίωση των 46 προσφύγων επαφίεται αποκλειστικά στην αλληλεγγύη των κατοίκων, που προσπαθούν όπως μπορεί ο καθένας να βοηθήσει.

Η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες που κατατρεγμένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη φτώχεια φτάνουν στην Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν ζεστό νερό, μέσα ατομικής υγιεινής για την αξιοπρεπή διαβίωση και εξασφάλιση της ατομικής υγιεινής ιδιαίτερα των γυναικών, των βρεφών και των παιδιών, κατάλληλες υποδομές για τον ύπνο, το θηλασμό, τη φροντίδα των παιδιών. Να βρίσκονται απροστάτευτες, οι ίδιες και οι οικογένειές τους, και να αγωνιούν για να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό.

Η υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ανάμεσα σ’ αυτές και της Ελλάδας, περισσεύει. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προκαλούν τον πόλεμο και την προσφυγιά, αλλά και εναρμονίζεται πλήρως με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Μάλιστα η ημέρα που επισκεφθήκαμε τους πρόσφυγες, η 25η Νοεμβρίου, ήταν αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. ΕΕ, κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμοι, διάφορες γυναικείες οργανώσεις και ΜΚΟ με ημερίδες και εκδηλώσεις έχυσαν «κροκοδείλια» δάκρυα για ορισμένες μόνο μορφές βίας σε βάρος των γυναικών, όπως η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική παρενόχληση, κρύβοντας το «δάσος» της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών. Αλήθεια βία ενάντια στις γυναίκες δεν είναι ο πόλεμος και η προσφυγιά; Δεν είναι βία να θαλασσοπνίγονται μαζί με τα παιδιά τους στο Αιγαίο; Δεν είναι βία, αφού γλιτώσουν από τον πνιγμό να βρίσκονται φυλακισμένες υπό τις παραπάνω άθλιες συνθήκες, σ’ έναν τόπο που δεν διάλεξαν να έρθουν; Βία δεν είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία με την οποία έρχονται αντιμέτωπες; Γι’ αυτή τη βία όμως επικρατεί σιωπή.

Καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να εκφράσουν έμπρακτα και με πολύμορφο τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, απομονώνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται, καθώς και να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τους συλλόγους και τις ομάδες της για ουσιαστικά και άμεσα μέτρα ανακούφισης των γυναικών, για κάθε πρόβλημα που τις βασανίζει, στην προοπτική πλήρους ικανοποίησης των αναγκών τους.

Διεκδικούμε:

– Αξιοπρεπή διαμονή και διαβίωση των προσφύγων και για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι την αναχώρησή τους για τους τόπους προορισμού τους, με ιατρική παρακολούθηση, διατροφή, νομική βοήθεια, διερμηνείς και ό,τι άλλο απαιτείται. Απαραίτητη παρουσία γυναικών γιατρών και γυναικολόγων για τις αναγκαίες εξετάσεις σε όσες γυναίκες έχουν ανάγκη.

– Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα υποδομές και ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Ανάπτυξη επαρκών υποδομών στα σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα (τουαλέτες, ντους), με όλα τα απαραίτητα είδη για την ατομική υγιεινή και για την καθαριότητα των χώρων, ένδυση και υπόδηση για όσους τα χρειάζονται.

– Παροχή από το κράτος επαρκούς και κατάλληλης σίτισης και εμφιαλωμένου πόσιμου νερού, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες ανάγκες των βρεφών, παιδιών (πχ γάλα, χυμοί κλπ), εγκύων, χρόνιων ασθενών.

– Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό για τις ανάγκες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και ασύλου, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες.

– Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Οι χρόνιοι πάσχοντες, τα βρέφη και τα παιδιά, οι έγκυες και οι οικογένειές τους ή οι συνοδοί τους να προωθούνται στα σύνορα κατά προτεραιότητα και με τρόπο που να διασφαλίζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες τους.

– Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”.