Η περικοπή στις εφημερίες απειλεί τα Κέντρα Υγείας

Mariolis Anargyros

Mariolis Anargyros

Επιστολή στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή έστειλε η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, με αντικείμενο τη μείωση του κονδυλίου για την αποζημίωση των εφημεριών στα Κέντρα Υγείας. Την επιστολή υπογράφουν για το ΔΣ της Ένωσης ο πρόεδρος κ. Ανάργυρος Μαριόλης (διευθυντής του ΚΥ Αρεόπολης) και ο γενικός γραμματέας κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, οι οποίοι προειδοποιούν πως η περικοπή αυτή θα οδηγήσει σε “λουκέτα” τις εν λόγω μονάδες. Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Με έκπληξη και μεγάλη αγανάκτηση συνάμα, πληροφορηθήκαμε το γεγονός της εξωπραγματικής μείωσης του χρηματικού κονδυλίου που αφορά εφημερίες ιατρών στα Κέντρα Υγείας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Στην απευκταία περίπτωση που εφαρμοσθεί η εν λόγω περικοπή, αντιλαμβάνεστε ότι ισοδυναμεί με «κλείσιμο» των Κέντρων Υγείας, δεδομένου ότι πλέον δεν θα δύνανται πρακτικά οι ιατροί να εφημερεύουν.

Φυσικά γνωρίζετε ότι κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο) οι εφημερίες των ιατρών έλαβαν χώρα κανονικά, κατά συνέπεια οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές, οι οποίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταβληθούν στους δικαιούχους.

Ήδη κατά την τελευταία διετία, οι αλλεπάλληλες περικοπές στις αποδοχές των ιατρών έχουν οδηγήσει τη λειτουργία των μονάδων σε οριακό σημείο. Ως εκ τούτου φρονούμε ότι περαιτέρω περικοπές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην παύση κατ΄ ουσίαν της λειτουργίας τους, αφού δεν θα δύνανται πλέον να παρέχουν υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Να είστε βέβαιος ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν θα γίνουν δεκτές αμαχητί! Είμαστε διατεθειμένοι, σε περίπτωση που χρειασθεί, να προβάλουμε σθεναρότερη αντίσταση, προκειμένου να αποτρέψουμε την παύση της λειτουργίας των μονάδων μας.

Αντιλαμβάνεσθε δε, τον αντίκτυπο που θα έχει στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία η απώλεια της δυνατότητας παροχών υπηρεσιών υγείας. Ζητάμε άμεσα συνάντηση, προκειμένου να υπάρξει άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φλέγοντος ζητήματος”.