“Η περιοχή Βαλτακίου καταδικάζεται σε μαρασμό”

Dimos Eyrota

Dimos Eyrota

“Ανιστόρητη, άδικη και καταδικαστέα στη συνείδηση των πολιτών” χαρακτηρίζει το δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα, διά του αντιδημάρχου κ. Ηλία Παναγιωτακάκου, την απόφαση της 30/07/1999 με την οποία εντάσσεται στην α΄ αρχαιολογική ζώνη η περιοχή (οικισμός) του Βαλτακίου ΤΚ Λαγίου του πρώην δήμου Κροκεών. Το Σώμα καλεί το υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες του (ΚΑΣ) να επανεξετάσουν την απόφαση, καθώς στην παραλιακή ζώνη των 4 χιλιομέτρων περίπου -όπου περιλαμβάνεται και ο συγκεκριμένος οικισμός- δεσμεύονται εκατοντάδες στρέμματα αγροτουριστικής εκμετάλλευσης.

Τα ευρήματα που επικαλείται η απόφαση για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου εφάμιλλου της Ακρόπολης, των Δελφών και της Ολυμπίας είναι “…λείψανα υστερορωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων και λείψανα ρωμαϊκού κτίσματος πλησίον οικισμού Βαλτακίου…”. Όπως όμως επισημαίνει το ΔΣ Ευρώτα, “ακόμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αναγνωρίζουν ότι τα ευρεθέντα αρχαία είναι μεμονωμένα, είναι κυρίως λείψανα και απέχουν κατά πολύ, ώστε η έννοια του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου δεν υφίσταται, καθώς επίσης και ιστορικές πηγές δεν υπάρχουν για την τεκμηρίωση αυτής της απόφασης”.

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του, ο αντιδήμαρχος αναφέρει πως η χάραξη και η κατασκευή της επαρχιακής οδού Γυθείου-Σκάλας πραγματοποιήθηκε με ευκολία από την αρχαιολογική υπηρεσία χωρίς καμία αναφορά για όριο αρχαιολογικής ζώνης α΄. Υποστηρίζει εξάλλου πως τα ευρήματα εντός της θαλάσσης προστατεύονται επαρκώς με τη χάραξη αιγιαλίτιδας ζώνης, αφού προχωρά από την ακτή 100μ προς την ξηρά.

“Εν τέλει, εάν επρόκειτο για αρχαιολογικό χώρο τεράστιας σημασίας, γιατί όλα αυτά τα χρόνια το ΥΠ.ΠΟ. και οι υπηρεσίες του δεν έδειξαν την ανάλογη ευαισθησία, και δεν διέθεσαν ούτε ένα ευρώ για την ανάδειξη του χώρου και την αρχαιολογική του εκμετάλλευση;”, διερωτάται ο κ. Παναγιωτακάκος και συνεχίζει λέγοντας πως “αυτή η πράξη είναι ώρα να επανεξετασθεί, να υπάρξει σοβαρή και τεκμηριωμένη μελέτη, γιατί με προχειρότητες και ανιστόρητες επικλήσεις δεν μπορεί να καταδικάζονται περιοχές δυναμικής αγροτουριστικής εκμετάλλευσης όπως η συγκεκριμένη ζώνη. Θεωρείται άδικο να εφαρμόζονται διαφορετικές πολιτικές σε εφαπτόμενες περιοχές, όταν μάλιστα αποδεδειγμένα κατά την ανέγερση κατοικιών ήρθαν στο φως σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα, εκφράζοντας τη βούληση της ΤΚ Λαγίου, των φορέων και συλλόγων της περιοχής, αλλά και του συνόλου των κατοίκων, ζητά από το υπουργείο άμεσα την έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή και υπαγωγή στη β΄ ή γ΄ ζώνη ελεγχόμενης δόμησης από την Α΄ αρχαιολογική, και τη χάραξη δοκιμαστικών τομών από την αρχαιολογική υπηρεσία ή να δοθεί άδεια στο δήμο Ευρώτα να την πραγματοποιήσει υπό την καθοδήγηση της υπηρεσίας. Ζητείται, τέλος, η άμεση μελέτη της συγκεκριμένης ζώνης της περιοχής Βαλτακίου για την τεκμηριωμένη επιστημονικά θέση περί ύπαρξης ή μη α΄ αρχαιολογικής ζώνης.

Άλλωστε, όπως σημειώνει το Σώμα, “είναι γνωστό στην αρχαιολογική υπηρεσία ότι το αίτημά μας είναι τεκμηριωμένο, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις αροτριαίες καλλιέργειες, τα αποστραγγιστικά έργα, το άνοιγμα πηγαδιών κλπ, κανένα αρχαιολογικό εύρημα δεν ευρέθη.

Συνεπώς στις δύσκολες εποχές που ζούμε, απαιτείται γενναιότητα πολιτικών και επιστημονικών πράξεων που να δίνουν λύσεις και όχι να δεσμεύουν περιοχές, καταδικάζοντάς τες σε μαρασμό.

Αυτή η συγκεκριμένη ζώνη άμεσα πρέπει να απελευθερωθεί, με σεβασμό στην αρχαιολογία, αφού υπό την εποπτεία της θα πραγματοποιείται το κάθε έργο ή εργασία. Είναι ώρα άμεσων και λειτουργικών αποφάσεων, ώστε αυτή η παραλιακή ζώνη να αποκτήσει τη ζωντάνια και την ανάπτυξη που θέλουμε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον”.