Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της αντιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα:

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του κάθε πολίτη να ασκεί κριτική και να εκφράζεται δημοσίως θετικά ή αρνητικά για τα πεπραγμένα ή τις φερόμενες ως παραλείψεις της ίδιας ή άλλων Αρχών. Εκείνο όμως που είναι ηθικά απαράδεκτο είναι άνθρωποι που υπηρέτησαν παλαιότερα, επί πολλά χρόνια, και από διαφορετικές θέσεις τον τόπο αυτό ή και γενικότερα, να επικρίνουν τους διαδόχους τους για καθυστέρηση στην επίλυση προβλημάτων που και οι ίδιοι διαχειρίστηκαν ή μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυσή τους.

Το θέμα της ανέγερσης του νέου μουσείου της Σπάρτης είναι μεγάλο και σπουδαίο για τη Λακωνία, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ελλάδα γενικότερα. Η εικοσάχρονη και πλέον ύπαρξή του αποδεικνύει βάσει της κοινής λογικής πως η αιτία για την καθυστέρηση αυτή ΔΕΝ βρίσκεται ή ΔΕΝ οφείλεται στις παραλείψεις ή την αδιαφορία συγκεκριμένων παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και διοίκησης. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα τελευταία χρόνια χωρίς φαμφάρες και βερμπαλισμούς, δημιουργεί βήμα-βήμα τις προϋποθέσεις και εξασφαλίζει με υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο το «ΕΡΓΟ» ώστε αυτό να καταστεί μονόδρομος και μη παραλήψιμο από οποιοδήποτε υπουργείο Πολιτισμού.

Στην προσπάθειά μας αυτή δεν χωρούν αντίπαλοι και θέλουμε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται συμμάχους και συναγωνιστές.

Σας παραθέτουμε για ενημέρωσή σας ολόκληρη την επιστολή της γενικής γραμματέως Πολιτισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη (βλ. παρακάτω), την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία. Στην επιστολή καταδεικνύεται όλη η αλήθεια που κάποιοι προσπάθησαν να παραποιήσουν για προσωπική τους προβολή και η μεγάλη προσπάθεια του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και της αντιπεριφερειάρχη Αδαμαντίας Τζανετέα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για την επιτεύξη του στόχου ανέργερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης.

Διαισθανώμενοι την απαίτηση των σπαρτιατών για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου, σε πείσμα όσων προσπαθούν για προσωπική προβολή να οικειοποιηθούν την προσπάθεια της Περιφέρειας, δηλώνουμε οτι δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την επιτευξη του στόχου, που είναι η Σπάρτη να αποκτήσει το μουσείο που της αρμόζει. Αποτελεί ηθικό χρέος μας απέναντι στην ιστορία αυτής της πόλης”.

(Ακολούθως παρατίθεται το κείμενο της επιστολής της κ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη)

“Αθήνα, 23 Μαΐου 2017

ΠΡΟΣ:
Φίλους του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

ΚΟΙΝ.:
1.Γραφείο Πρωθυπουργού
2.Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού
3.Βουλευτή Λακωνίας κ. Αραχωβίτη Σταύρο
4.Βουλευτή Λακωνίας κ. Δαβάκη Αθανάσιο
5.Βουλευτή Λακωνίας κ. Γρηγοράκο Λεωνίδα
6.Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κ. Τζανετέα
Αδαμαντία
7.Δήμαρχο Σπάρτης, κ. Βαλιώτη Ευάγγελο.

Θέμα: Σχετικά με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Σχετ.: Η από 8/5/2017 επιστολή σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Σε απάντηση της από 8/5/2017 επιστολής σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Όπως καλώς γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης βρίσκεται υψηλά στον προγραμματισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπάρχει συχνή επικοινωνία με τους βουλευτές του νομού και τους τοπικούς φορείς καθώς και με μεμονωμένους πολίτες και φίλους του Μουσείου και έχει υπάρξει επισταμένη μέριμνα για εισαγωγή των σχετικών θεμάτων στα αρμόδια Συμβούλια. Η ίδια προσωπικά έχω επισκεφθεί επανειλημμένα τη Σπάρτη και έχω δώσει σχετικές οδηγίες προκειμένου να προχωρήσει το δίκαιο και καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο συνάμα, λόγω του μεγέθους και της σπουδαιότητας του απαιτεί για την υλοποίηση του αρκετό χρόνο και λεπτούς χειρισμούς.

Για το σκοπό αυτό, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, προχωρήσαμε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση προδιαγραφών μελέτης ανέγερσης του Νέου Μουσείου, με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όπως γνωρίζετε ήδη, η Ομάδα Εργασίας πραγματοποίησε στις 27/3/2017 προγραμματισμένη αυτοψία στο χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το νέο κτήριο και σύσκεψη στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, και ταυτόχρονα συμμετείχε στη σχετική ενημερωτική συνάντηση με τους τοπικούς φορείς που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας κ. Α. Τζανετέα. Κατά την επίσκεψη αυτή εντοπίστηκαν τα ζητήματα που εκκρεμούν και έγινε συγκεκριμένος προγραμματισμός και καταμερισμός εργασιών, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε ήδη από το Τμήμα Τοπογραφήσεων, Φωτογραμμετρίας & Κτηματολογίου της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου η αναγκαία τοπογράφηση του ακινήτου με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την υποβολή πρότασης τροποποίησης του σχεδίου πόλης. Η αποτύπωση, μαζί με τη σχετική πρόταση του Υπουργείου για την τροποποίηση, πρόκειται να αποσταλεί τις επόμενες ημέρες στο Δήμο και την Περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Οι διερευνητικές ανασκαφικές εργασίες εντός του οικοπέδου έχουν ολοκληρωθεί και η Εφορεία Αρχαιοτήτων ήδη εντάσσει στο τοπογραφικό διάγραμμα τα σχέδια των ευρεθέντων αρχαίων λειψάνων, προκειμένου να εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το σχετικό θέμα και να οριστικοποιηθεί το τμήμα του οικοπέδου που μπορεί να οικοδομηθεί. Η πρόταση της Εφορείας, μαζί με τις εκθεσιακές προδιαγραφές που απαιτούνται για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου στα τέλη Μαΐου 2017. Όσον αφορά στο μουσειολογικό σχεδιασμό, η Εφορεία έχει ήδη εξασφαλίσει ποσό 15.000 ευρώ από πιστώσεις του Υπουργείου και έχει δρομολογήσει την εκπόνηση της μουσειολογικής προμελέτης, η οποία μπορεί να εξελίσσεται παράλληλα με την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 12 μηνών.

Παράλληλα, με απόφαση Γενικής Γραμματέως συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση της οριστικής μουσειολογικής μελέτης, με εκπροσώπους της ΕΦΑ Λακωνίας και της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΠΟΑ.
Για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Σπάρτης, κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, θα διευρυνθεί η προαναφερθείσα Ομάδα Εργασίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας θα διερευνηθεί άμεσα και η αρμοδιότητα εκπόνησης της συγκοινωνιακής μελέτης που εκκρεμεί.

Τέλος, έχει ήδη δρομολογηθεί η τροποποίηση και παράταση της προγραμματικής σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα των ανωτέρω αναφερόμενων προαπαιτούμενων εργασιών και προβλέπει τόσο την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού όσο και την εκπόνηση όλων των σχετικών μελετών. Επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης καλύπτει όλες τις δαπάνες για το διαγωνισμό, την εκπόνηση των μελετών έως και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης, το Υπουργείο θα εκπροσωπείται από τρία ανώτερα στελέχη του, τη Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κ. Ευγενία Γατοπούλου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, κ. Κωνσταντίνο Φρισήρα και την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προστασίας Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη.

Κλείνοντας, σας γνωρίζω ότι είμαι στη διάθεση σας για μια συνάντηση με αντιπροσωπεία του υπό σύσταση σωματείου σας σε επικείμενη επίσκεψη μου στη Σπάρτη, σε συνεννόηση μαζί σας. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Σπάρτης είναι άριστη, γεγονός που εγγυάται τη θετική εξέλιξη του θέματος και την ευόδωση της μεγάλης προσδοκίας των Σπαρτιατών και όλων των Ελλήνων, για την ίδρυση στη Σπάρτη ενός Αρχαιολογικού Μουσείου αντάξιου της μεγάλης ιστορίας της.

Η Γενική Γραμματέας
Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη”