xrimata

Δήλωση των περιφερειακών συμβούλων της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου κ.κ. Θανάση Πετράκου και Δημοσθένη Δρούγκα:

“Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου καθ’ υπόδειξη του περιφερειάρχη διέκοψε τη συνεδρίαση με το πρόσχημα ότι τέλειωσε το ωράριο (!!!), χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος «Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις αποφάσεις ένταξης και απόρριψης πράξεων κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη δράση 3.a.4 “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου” στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014-2020».

Το «έργο» επαναλαμβάνεται κάθε φορά που υπάρχει σοβαρό θέμα και ο περιφερειάρχης δεν έχει επιχειρήματα να απαντήσει στην κριτική των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.

Οφείλουμε, συνεπώς, να πούμε στον κ. πρόεδρο και στον κ. περιφερειάρχη:
1. Δεν είναι υπάλληλοι που τελείωσε το ωράριό τους και επομένως πρέπει να φύγουν, τους ψήφισε και μας ψήφισε όλους ο κόσμος για να δουλεύουμε χωρίς ωράρια για την επίλυση των προβλημάτων του.

2. Η επίκληση του ωραρίου που τελείωσε είναι πρόφαση. Το θέμα στη συνεδρίαση της Τετάρτης το οποίο «ζόρισε» τον περιφερειάρχη ήταν ότι κατά τη συζήτηση του θέματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού:

α) Αποκαλύφθηκε ότι παρά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» η κυβέρνηση διέθεσε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω κορωνοϊού ελάχιστα κονδύλια σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Διέθεσε μόλις το 1/3 του μέσου όρου των χρημάτων που διέθεσαν οι άλλες χώρες της ΕΕ και βέβαια η συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων πήγε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι πολιτική της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των μεγάλων. Για αυτούς «λεφτά υπάρχουν». Όσο δε για τους μικρούς, αυτοί δεν πειράζει ας κλείσουν. Επίσης αποδείχθηκε ότι η περιφερειακή αρχή και ο περιφερειάρχης δεν διαφοροποιήθηκε καθόλου από αυτή την κατεύθυνση της κυβέρνησης.

β) Δεν μπορούσε να απαντήσει όχι στην αντιπολίτευση αλλά στην οργή των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι όταν αναρτήθηκαν οι πίνακες των αποτελεσμάτων είδαν ότι μόνο 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πήρε ενίσχυση λόγω κορωνοϊού.

γ) Δεν απάντησε ποιος έχει την ευθύνη και γιατί μπήκε όριο μέχρι 40.000 ευρώ. Διότι είναι σαφές ότι η επιλογή αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης οδήγησε στην τραγική εξέλιξη να μην λάβουν ενίσχυση το 80% των επιχειρήσεων και φυσικά το 100% των πολύ μικρών και αυτοαπασχολούμενων. Γι’ αυτό «κρύφτηκε» πίσω από τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής κ. Ψαράκη και δεν απάντησε σε καμία ερώτηση ο ίδιος, παρότι αρκετές ερωτήσεις απευθύνονταν στον κ. περιφερειάρχη.

δ) Δεν απάντησε γιατί δεν άκουσε όσα του έλεγε η παράταξή μας αλλά και πολλές παρατάξεις της αντιπολίτευσης από τις 28/12/2020. Όπου προειδοποιούσαμε ότι «τα κριτήρια που έχουν τεθεί θα οδηγήσουν να μην λάβουν ενίσχυση όσοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη». Και γι’ αυτό είχαμε προτείνει: «1) Να επανεξεταστεί το κριτήριο κέρδους της προκήρυξης γιατί έρχεται σε προφανή αντίφαση με τον διακηρυγμένο στόχο της προκήρυξης, που είναι η  ενίσχυση όσων επλήγησαν από τον Covid–19. 2) H επιλογή να γίνει από τις μικρότερες σε ύψος προτάσεις προς τις μεγαλύτερες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα ευνοηθούν του μέτρου όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. 3) Να αυξηθεί το ποσό που θα διατεθεί. 4) Ή έστω αντί μέχρι 40.000 ευρώ να είναι το ανώτατο όριο μέχρι 20.000 ώστε να ενισχυθούν υπερδιπλάσιοι. 5) Να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, να ενισχύσει από εθνικούς πόρους τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα των Περιφερειών».

ε) Κυρίως δεν απάντησε όχι πάλι στην αντιπολίτευση αλλά στην οργή των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση της 27ης/1/2021 του ΠΕΣΥ η οποία ζητούσε ένα νέο πρόγραμμα οριζόντιας ενίσχυσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων που απασχολούν από 0 έως 5 άτομα και με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 300.000 ευρώ. Με κριτήρια: «Η επιδότηση να είναι από 2.000 έως 10.000€  και το οριζόντιο κριτήριο των επιλέξιμων ΚΑΔ   να αντικατασταθεί με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020».

στ) Δεν απάντησε αν συζήτησε με το υπουργείο και αν διεκδίκησε να γίνει πράξη η απόφαση αυτή του ΠΕΣΥ, με την οποία υποτίθεται ότι συμφωνούσε και είχε υπερψηφίσει η παράταξή του.

Επειδή λοιπόν αδυνατούσε να αντιπαρατεθεί στη σκληρή και τεκμηριωμένη κριτική της πλειοψηφίας του ΠΕΣΥ, γι’ αυτό περιφερειάρχης και πρόεδρος κατέφυγαν στη γνωστή τακτική τους να διαλύσουν για μια ακόμη φορά τη συνεδρίαση.

Επειδή εμείς τουλάχιστον δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε να γίνει καθεστώς η αντιδημοκρατική πρακτική, προειδοποιούμε για τελευταία φορά πως αν διακόψουν ξανά τη συνεδρίαση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και να έχει ληφθεί απόφαση για το θέμα που συζητείται, θα υποβάλουμε μομφή στον πρόεδρο.

Υ.Γ. Υπενθυμίζουμε ότι η παράταξή μας «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ήταν αυτή που έθεσε το θέμα να προχωρήσει η Περιφέρεια σε πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων όπως ειχαν κάνει οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας με διαδοχικές επερωτήσεις στις 15/9/2020 και στις 22/10/2020. Στη συνέχεια εμείς είμαστε αυτοί που πιέσαμε να αυξηθεί το ποσό στις 2/11/2020 και τέλος από κοινού με τις άλλες παρατάξεις (ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Πετράκου, Νικολάκου, Δέδε, Μπουντρούκα, Λυμπεροπούλου και Κάτσαρη) από τις 28/12/2020 ζητήσαμε και την αλλαγή των κριτηρίων και νέο πρόγραμμα”.