Η πρόληψη των πυρκαγιών είναι υπόθεση όλων μας

Όπως ενημερώνει η πυροσβεστική, τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδηλωθεί αρκετές αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίες ευνοούνται από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν κατά τόπους.

Για το λόγο αυτό οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν αγροτικές εργασίες με χρήση φωτιάς (όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων) σε περιοχές υψηλού κινδύνου με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση καλούνται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόκληση πυρκαγιάς είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες (εκτός αντιπυρικής περιόδου), εφόσον από αυτή μπορεί να προκύψει κίνδυνος επέκτασης και πρόκλησης κοινού κινδύνου κατά ξένης περιουσίας ή/και κίνδυνος κατά ζωής ανθρώπου.

Επιπρόσθετα, είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία πυροσβεστική υπηρεσία.